Львівська міськрада вирішила демонтувати пілон радянського Монументу слави

 

Львівська міська рада ухвалила рішення про демонтаж 30-метрового пілону (стовпа) Монументу слави, який входить до складу скульптурного ансамблю “Меморіал бойової слави Радянських збройних сил” на вулиці Стрийській.

Як передає  УНІАН, відповідне рішення в п’ятницю, 23 лютого, ухвалив виконавчий комітет Львівської міськради.

Також на виконкомі було ухвалено рішення про оголошення міжнародного архітектурного конкурсу на облаштування простору, де зараз розташований Монумент слави.

Як розповів заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко, у 2016 році була створена комісія, яка провела обстеження монументу і визнала 30-метровий пілон аварійним.

“Сьогоднішнім рішенням визначено Галицьку районну адміністрацію замовником проведення першочергових протиаварійних робіт Монументу слави. Зокрема, ми говоримо про стелу заввишки 30 метрів, де було виявлено гостро аварійні елементи. З 26 лютого Галицька райадміністрація має розпочати юридичну процедуру реалізації цього рішення, щоб провести усі роботи найближчим часом з подальшою передачею основних елементів до музею «Територія терору»”, – зазначив Москаленко.

За його словами, буде проведено містобудівний аналіз і оголошено міжнародний архітектурний конкурс на облаштування простору, де на даний час розташовується Монумент слави.
Доля інших елементів Монументу слави буде розглядатися на засіданнях робочої групи.

Як відомо, Монумент слави складається з трьох елементів: 30-метрового бетонного пілона (стовпа), облицьованого гранітною плиткою і барельєфами, бронзової центральної групи та масивної залізобетонної стели з кованої міді.
Центр архітектурного ансамблю складає скульптурна група з фігур радянського воїна і Батьківщини-матері.

Фахівці Українського інституту національної пам’яті повідомили, що Монумент слави є пам’ятником, присвяченим опору та вигнанню нацистських окупантів з України, а тому, відповідно до закону, не є символікою комуністичного тоталітарного режиму та не підлягає обов’язковому демонтажу.

16 лютого представники праворадикальних організацій, озброєні молотками, демонтували напис “переможцям над нацизмом” на меморіалі. Замість нього балончиком з фарби написали “пам’ятник окупанту”. Також була спроба відбити радянський орден “Перемога”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна