Суд у РФ направив на примусове лікування шамана Габишева, який ішов “виганяти Путіна”

 

У Росії Якутський міський суд направив шамана Олександра Габишева на примусове лікування в “медичну організацію спеціалізованого типу з інтенсивним спостереженням” у кримінальній справі про застосування сили до співробітника Росгвардії.

Про це повідомляє “МБХ медіа” з посиланням на адвоката Олексія Прянишникова.

Адвокат уточнив, що до вступу рішення суду в силу його підзахисного помістили під варту.

Крім того, Прянишников повідомив, що суд виніс окрему постанову щодо адвоката Габишева – Ольги Тимофєєвої за фразу “Судилище, мені соромно брати участь в такому процесі” і за те, що вона встала з запізненням при вході судді в зал.

Раніше держобвинувачення вимагало відправити якутського шамана Габишева на примусове лікування. Прянишников пов’язував поспіх із розглядом справи з тим, що 27 липня закінчується шестимісячний термін утримання його підзахисного в психіатричному стаціонарі.

Габишева затримали і помістили в психоневрологічний диспансер через два тижні після того, як 22 січня 2021 року він заявив про черговий похід на Москву на білому коні. Приводом для затримання стала скарга лікаря диспансеру, який повідомив до чергової частини МВС Росії, що Габишев нібито не проходить плановий огляд, відмовляється від лікування і проявляє агресію.

Співробітники Росгвардії разом із медиком прибули до будинку шамана, щоб супроводити його в диспансер, після чого Габишев нібито напав на силовика з мечем. Проти нього порушили кримінальну справу про застосування насильства проти представника влади.

Як інформувала “Новинарня“, шаман Олександр Габишев у березні 2019 року вирушив пішим походом з Якутії до Москви, щоби “вигнати Путіна” і “відновити народовладдя”. За два роки він планував пройти вісім тисяч кілометрів.
Габишев вважає президента Росії породження темних сил, з яким може впоратися тільки шаман. Відео з його проповідями набрали більше мільйона переглядів. Після пів року дороги мітинги за участю Габишева в Забайкаллі та Бурятії зібрали по кілька сотень людей.
У ніч на 19 вересня Габишева викрали невідомі на трасі “Байкал” в Бурятії (як виявилося – затримали силовики). Його повернули в Якутськ.

У правозахисній організації Amnesty International якутського шамана назвали в’язнем совісті і вимагали його звільнення.

Прихильники шамана, що приєдналися до нього в дорозі, планували продовжити його шлях.

21 вересня 2019 року суд обрав Олександру Габишеву запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд.

9 грудня 2019 року правозахисники заявляли, що Габишев відновив свою пішу подорож.

На початку 2020 року якутський шаман готував новий похід на Москву.

У травні в російському Якутську шамана Олександра Габишева вкотре заарештували, його помістили у психіатричну лікарню.

Читайте також:
Шаман, який хоче вигнати Путіна з Кремля, подав скаргу в ЄСПЛ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна