На Київщині відкрили пам’ятну дошку авторові “духовного Гімну України” Олександру Кониському

 

У місті Боярка на Київщині відкрили меморіальний барельєф Олександру Кониському – визначному українському політичному діячеві, письменнику, автору слів “Молитви за Україну”, яку називають духовним Гімном України.

Пам’ятна дошка встановлена на будівлі навчально-оздоровчого комплексу Київського військового ліцею імені Івана Богуна за адресою вулиця Хрещатик, 103.

Саме на його території понад сто років тому стояв будинок, у якому Кониський в останній рік свого життя мешкав разом із дружиною. Після чоловікової смерті у 1900 році Марія Кониська прожила в тому будинку до 1915 року.

Вшанувати пам’ять визначного українського письменника прийшли десятки активістів та мешканців міста. Меморіальну дошку освятили представники духовенства на чолі з Митрополитом Переяславським і Вишневським ПЦУ Олександром (Драбинком).

Невдовзі Україна відзначатиме 185-ту річницю з дня народження Олександра Кониського.

“Це людина, яка обґрунтувала історичне право народу на свою незалежність. Людина, яка боролася за незалежність, очолювала цю боротьбу. Людина, яка створила сучасну літературну мову”, – наголосив ініціатор відкриття барельєфа, історик і громадський діяч Андрій Ковальов.

Автор барельєфа – скульптор Олександр Михайлицький.

Олександр Кониський народився 6 (18) серпня 1836 року на хуторі Переходівка в Чернігівській губернії.

Визначний український перекладач, письменник, видавець, лексикограф, педагог, громадський і політичний діяч.

Автор першої ґрунтовної біографії Тараса Шевченка.

У 1885 році написав “духовний Гімн України” – вірш “Молитва за Україну” (“Боже великий, єдиний…”), покладений на музику Миколою Лисенком.

Помер 29 листопада (12 грудня) 1900 року в Києві. Похований на Байковому цвинтарі.

Від кінця 1920-х і до кінця 1980-х років майже всі твори Кониського в СРСР були під забороною.

Читайте також:
У Києві відкрили погруддя ерцгерцогу Вільгельмові фон Габсбургу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна