Уряд ліквідував заповідник “Державотворці Сіверщини” з усипальницею гетьманів Скоропадських

 

Кабінет Міністрів ліквідував державний історико-архітектурний заповідник “Державотворці Сіверщини”, що мав бути сформований навколо усипальниці гетьманської родини Скоропадських у Шосткинському районі Сумської області.

Як передає “Новинарня“, постанову №758 з цього приводу уряд ухвалив 21 липня 2021 року.

У ній зазначено: “Скасувати як таку, що нереалізована, постанову Кабінету Міністрів України від 19 червня 2019 р. № 527 “Про створення Державного  історико-архітектурного заповідника “Державотворці Сіверщини” (Офіційний вісник України, 2019 р., № 51, ст. 1746)”.

Тоді, в другий місяць президентства Володимира Зеленського, місцева преса писала, що “архітектурний комплекс усипальниці родини Скоропадських – Гамаліївський монастир – та інші пам’ятки архітектури, про які йдеться, мають колосальне історичне значення для України. Гамаліївський Харлампіївський монастир – пам’ятка архітектури національного значення. Це один з останніх монастирів-фортець, побудованих в Україні. Тут розміщено усипальницю двох гілок родини Скоропадських. Це єдине захоронення гетьманів в Україні”.

Тут  планували створювати новий історико-культурний бренд Шосткинщини.

“Заповідник стане туристичною перлиною Сумщини та історико-культурним брендом Шосткинщини”, – заявляв, коментуючи рішення уряду Гройсмана, міський голова Шостки Микола Нога. А начальник відділу промоції та туризму Сумської ОДА Юрій Гладенко висловлював переконання, що створення цього заповідника дасть змогу розширити на території Сумщини локацію заповідних зон, вартих уваги і збереження свого первісного стану, та привабити до них як вітчизняних, так й іноземних туристів.

Комплекс тоді віднесли до сфери управління Міністерства культури. Відповідно до постанови уряду, Мінкульт мав до кінця 2019 року затвердити положення про заповідник, межі та зони охорони заповідника, розробити план організації його території, визначити обсяги, вартість та строки проведення робіт з реставрації об’єктів, включених до складу заповідника.

Таким чином мав бути відроджений старовинний український монастир – усипальниця гетьманів Скоропадських. Цей історичний об’єкт був важливим ще й через близькість до державного кордону з Росією.

Утім, через два роки робота не просунулася, і нова влада просто скасувала рішення про створення заповідника.

Про одну з причин пише в соцмережі співробітник Українського інституту нацпам’яті, керівник благодійного фонду “Героїка” Павло Подобєд: “Минулого року центральний об’єкт «Державотворців Сіверщини» – Гамаліївський монастир, що знаходиться в руках Московського патріархату, зайнявся і горів так, що було видно далеко за селом. Добре, що крипта, у якій знаходяться сім поховань роду Скоропадських, була замурована під підлогою монастиря, а відтак вона не мала б сильно постраждати.
І ось, після двох років тиші, Уряд знову згадав про усипальницю Скоропадських – щоб поставити хрест на сакральній українській пам’ятці початку XVIII століття”.

Читайте також:
Станові козаки, яких забули: про що розповідає шостий музей Батурина

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна