“Ковідний” сертифікат чи міжнародне свідоцтво про вакцинацію: в чому різниця і як отримати

 

Українці мають можливість отримати як COVID-сертифікат, так і міжнародне свідоцтво про вакцинацію, але станом на кінець липня для подорожей за кордон придатний фактично лише один із цих документів.

Відмінність між двома документами та механізм їх отримання пояснили в Національній службі здоров’я.

COVID-сертифікат можна сформувати в мобільному застосунку “Дія” – поки що ця послуга діє лише в режимі бета-тестування, але період тестування скоро завершується, і можливість формування сертифікату стане доступна всім користувачам.

Надалі, як обіцяють в НСЗУ, ковідний сертифікат можна буде отримати також і в сімейного лікаря. Він може бути сформований у разі отримання повного курсу вакцинації від коронавірусу, у випадку перенесення хвороби або на основі негативного результату ПЛР-тесту.

Формування документа відбуватиметься на основі даних, які внесені лікарем для пацієнта в електронній медичній картці.

Ковідний сертифікат буде використовуватися як всередині України (зокрема, для відвідування масових заходів), так і для закордонних подорожей – але тільки після взаємного визнання документів з іншими країнами. Поки що “український уряд активно над цим працює”.

Читайте також:
МОЗ: COVID-сертифікат дозволятиме користуватися певними послугами під час локдаунів

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію можуть отримати ті громадяни України, які пройшли повний курс вакцинації від COVID-19.

Це документ теж може бути використаний для подорожей за кордон і вже ратифікований Україною та міжнародним співтовариством.

Міжнародне свідоцтво можна отримати лише в паперовій формі в сімейного лікаря чи в будь-якому медичному закладі, підключеному до електронної системи охорони здоров’я.

Як пояснили в Міністерстві охорони здоров’я, бланк Міжнародного свідоцтва про вакцинацію від COVID-19 роздруковується в сімейного лікаря, на звичайному білому папері формату А4. Уявлення про те, що чинним є лише документ, роздрукований на жовтому папері, – міф.
Свідоцтво треба заповнити англійською (так, як у закордонному паспорті) та українською мовами, в друкованому форматі або вручну.
Завантажити бланк можна тут.
Отримавши свідоцтво, переконайтесь, що на ньому стоїть офіційний штамп закладу охорони здоров’я та підпис лікаря.

Як раніше роз’яснювали в МОЗ, термін дії міжнародного свідоцтва про вакцинацію проти COVID-19 ‒ один рік із можливістю продовження.

Читайте також:
З початку вакцинації від “ковіду” в Україні зробили понад 4 млн щеплень. Найбільше колють Pfizer

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна