Інститут Патона вперше в Україні створив 3D-принтер для виготовлення комплектуючих до турбін та авіадвигунів

 

В Інституті електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України вперше в Україні розробили устаткування для пошарового виготовлення металевих виробів методом електронно-променевого 3D-друку.

Про це повідомили в пресслужбі Національної академії наук України.

“Продуктивність обладнання 3D-друку металевих виробів сягає 80 см3 за годину. Устаткування призначене для використання на українських авіабудівних і турбінобудівних підприємствах”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що 3D-технологія дає змогу виготовляти вироби заданої форми з унікальними властивостями, які неможливо отримати в інший спосіб, а також зменшують витрати матеріалу та час виробництва і виходу виробу на ринок.

“Розроблене українськими науковцями устаткування складається з малогабаритної вакуумної камери, механізмів переміщення платформи по вертикалі, механізмів подачі й розподілу металевого порошку, а також електронно-променевої гармати з максимальною потужністю електронного пучка 60 кВт і високовольтного джерела живлення. Керування роботою обладнання і технологічним процесом 3D-друку повністю автоматизоване та здійснюється промисловим комп’ютером”, – повідомляють в НАНУ.

Науковці кажуть, що створене обладнання орієнтоване на впровадження на підприємствах турбінобудування й авіакосмічної промисловості України.

Основний зиск, вважають в НАНУ, від цього винаходу можуть отримати Державне підприємство «Науково-виробничий комплекс «Зоря» – «Машпроект»» (м. Миколаїв), Державне підприємство «Луцький ремонтний завод «Мотор»» (м. Луцьк), Публічне акціонерне товариство «Мотор Січ» (м. Запоріжжя) та Державне підприємство «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля»» (м. Дніпро).

Автори розробки – завідувач відділу фізичних процесів, техніки і устаткування для електронно-променевого і лазерного зварювання Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України член-кореспондент НАН України Володимир Нестеренков та науковий співробітник цього відділу Владислав Матвійчук.

Читайте також:
У Запоріжжі успішно випробували Мі-24 з лопатями українського виробництва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна