Закупівля винищувачів для ПС ЗСУ: командувач Дроздов каже, що вже давно триває співпраця з Lockheed Martin

 

Повітряні сили ЗС України “вже давно” ведуть співпрацю з лідером світового літакобудування – американською компанією Lockheed Martin – в контексті закупівлі винищувачів для потреб вітчизняної авіації.

Про це під час безпекового форуму “Ефективна промисловість для обороноздатності”, що проходив в Одесі 16-17 липня, заявив командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-полковник Сергій Дроздов.

Відповідаючи на запитання “Новинарні“, чи оцінили в Командуванні ПС присутність американської компанії на виставці “Зброя і безпека-2021” із макетом винищувача F-16, Дроздов сказав: “Уперше в літаку F-16 я сидів у 1990 році. Тому співпраця з Lockheed Martin вже дуже давно ведеться. І не лише з цим виробником, а й з іншим – з F-15. Тому не можна казати того, що ми нічого не робимо. Ми вже давно ознайомлені з ними, давно бажаємо, давно хотіли би”.

На уточнююче запитання, що краще для ПС ЗСУ – французькі винищувачі Rafale чи американські F-16, генерал Дроздов дещо завуальовано обрав бік американців Lockheed Martin з F-16. Хоча й зазначив, що із представниками французької компанії Командування ПС ЗСУ знайоме вже протягом шести років.

“Новітній Rafale – специфічний. Французька промисловість зорієнтована на африканський континент. Єгипет, скажімо, вже закупляє. Є напрацювання… Що особисто я вважаю? Літак, на якому я літаю більше всього і найбільше полюбляю – МіГ-29. Чому? Бо я почав на ньому літати ще в 1984 році. Наші літаки, які є на озброєнні Повітряних сил, мають рік випуску 1990-1991-й, деякі – 1988 року. Ми не літаємо на таких старих літаках, як дехто може подумати. Су-27, які ми зараз експлуатуємо, надійшли в 1991 році в нашу авіаційну бригаду перед розпадом СРСР і нам дісталися найновіші літаки на той час”, – сказав Дроздов.

На запитання про те, якими командувач ПС ЗСУ бачить парк тактичної авіації через 30 років, генерал відповів: “Особисто я і Повітряні сили хотіли би, щоб на нашому озброєнні були літаки F-35“.

Крім іншого, він додав, що Повітряні сили свого часу розглядали можливість створення українського сучасного легкого тренувального літака, який літав би на надзвуковій швидкості.

Читайте також:
Rafale чи F-35 замість Су: Міноборони прокоментувало перспективу закупівлі нових винищувачів для Повітряних сил

Командувач ПС Дроздов заявив нардепам про намір отримати винищувачі F-35

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна