Міноборони готує замовлення на ще два літаки Ан-178

 

Міноборони України готує замовлення ще на два літаки Ан-178 виробництва ДП “Антонов”.

Про це під час форуму “Ефективна промисловість для обороноздатності” в Одесі заявив головний конструктор з перспективного проєктування держпідприємства Сергій Філь.

З його слів, сторони наразі погоджують деталі.

“Щодо двох літаків у нас зараз узгоджується технічне завдання — йдеться про санітарний і спеціальний варіанти літака”, — сказав Філь, якого цитує “Мілітарний”.

Він не уточнив виконання спеціального варіанту літака та для яких потреб він буде виготовлений.

Разом із замовленими у грудні 2020 року літаками це – вже п’ять бортів.

Засновник “Українського мілітарного порталу” Тарас Чмут критикує таке рішення. Він схвально підкреслив той факт, що “Антонов” після багаторічного простою повертається до роботи.

“Але з іншого боку — чи є транспортні/санітарні/спеціальні літаки, по $25-40 млн пріоритетом для України в 2021-му році?.. Чи допоможуть Ан-178 стримати московську агресію? Чи виступають ці літаки як засіб стримування або ж якось збільшують наші можливості у війні? Чи має держава, у якої катастрофічна ситуація з бойовою авіацією, вкладатися обмеженими коштами саме у транспорту авіацію, бо це “вітчизняне”?..”, – запитує він.

На думку Чмута, ефективніше було б направити $25-40 млн для завершення робіт над оперативно-тактичним ракетним комплексом “Грім-2” чи глибоку глибоку модернізацію систем ППО СВ.

“Адже це теж “підтримка вітчизняного виробника”. І це якраз треба для війни… Наша держава, хоч і не дуже багато, але однак вкладає великі кошти в оборонку. І вкрай прикро, коли ці кошти йдуть на вторинні проєкти а не ключове”, – резюмував він.

Нагадаємо, наприкінці грудня 2020 року державне підприємство “Антонов”, яке входить до складу концерну “Укроборонпром”, та Міністерство оборони України підписали контракт щодо будівництва та постачання до ЗСУ трьох військово-транспортних літаків Ан-178.

На першому етапі йдеться про три нові військово-транспортні літаки Ан-178, які отримають ЗСУ. Вони можуть використовуватися для доставки особового складу, озброєння та легкої військової техніки посадковим і парашутним способами, а також для транспортування вантажів.

Ан-178-100Р – перший український військово-транспортний літак з турбореактивними двигунами, що у майбутньому має прийти на зміну Ан-26, якими здебільшого оснащено ЗС України.
Ан-178 призначений для доставки особового складу і легкої техніки, транспортування матеріальних засобів, пошти та інших вантажів. В умовах надзвичайних ситуацій він може використовуватися для евакуації населення з зони стихійного лиха, транспортування поранених, десантування рятувальних команд тощо.

Читайте також:
“Антонов” виготовив фюзеляж першого Ан-178 для Міноборони

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна