Міноборони підписало з “Антоновим” історичний контракт на будівництво трьох літаків Ан-178 для ЗСУ

уточнено, доповнено

Державне підприємство “Антонов”, яке входить до складу концерну “Укроборонпром”, та Міністерство оборони України підписали контракт щодо будівництва та постачання до ЗСУ трьох військово-транспортних літаків Ан-178.

Подія відбулася у вівторок, 29 грудня, за присутності президента України, повідомляє пресслужба УОП.

Виробництво трьох літаків відбуватиметься за механізмом державних гарантій – один із державних банків надасть “Антонову” кредит, а уряд буде гарантом повернення такої позики.
Сума державних гарантій для ДП “Антонов” може складати мінімум 4,5 мільярда гривень, пише “Дефенс експрес”.

Гендиректор “Укроборонпрому” Юрій Гусєв назвав підписання контракту “історичною подією”.

Зазначається, що Збройні сили України отримають літаки вітчизняного виробництва вперше за часи Незалежності. 

Ан-178-100Р – перший український військово-транспортний літак з турбореактивними двигунами, що у майбутньому має прийти на зміну Ан-26, якими здебільшого оснащено ЗС України.
Ан-178 призначений для доставки особового складу і легкої техніки, транспортування матеріальних засобів, пошти та інших вантажів. В умовах надзвичайних ситуацій він може використовуватися для евакуації населення з зони стихійного лиха, транспортування поранених, десантування рятувальних команд тощо.

“Питання підписання нового контракту було на контролі у президента України, а наш концерн зробив все, щоби надважлива подія відбулася ще до кінця поточного року, – зазначив Юрій Гусєв. – У нас багато викликів, пов’язаних з питаннями нацбезпеки та оборони, держоборонзамовлення, планування випуску військово-транспортних літаків на майбутні роки. Але ми розраховуємо на підписання нових державних контрактів на виготовлення літаків Ан-178 вже з 2021 року”, – додав він.

“Ці нові літаки будуть побудовані українськими громадянами, з українських комплектуючих, для українських інтересів. Власне так, як це й повинно бути”, – заявив на церемонії президент Володимир Зеленський.

Він зазначив, що багато міжнародних партнерів виявляють значний інтерес до літаків сімейства “Ан”, зокрема до військово-транспортних зразків.

“Та водночас, і це логічно, вони завжди мене запитують і цікавляться, чи прийняті ці літаки на озброєння в Україні? Саме тому цей крок – двічі важливий. Він зміцнює обороноздатність України та сприятиме залученню українських та іноземних інвестицій”, – зауважив президент.

Президент запропонував державним замовникам продовжити роботу щодо нових контрактів на виготовлення Ан-178 уже з наступного року, а уряду – опрацювати питання про створення у 2021 році української авіакомпанії, яка користуватиметься літаками “Антонова”.
А також – розробити Державну науково-технічну програму з розвитку авіапромисловості на 2021-2030 роки та підготувати проведення відповідного засідання Ради національної безпеки і оборони України.

У рамках заходу міністр оборони України Андрій Таран та в.о. гендиректора ДП “Антонов” Сергій Бичков також підписали меморандум про співпрацю між МО та підприємством.

Як інформувала “Новинарня“, 11 грудня Міноборони повідомляло, що завершило укладання контракту про закупівлю трьох літаків Ан-178 з держпідприємством “Антонов”, а Кабінет міністрів дозволив Міністерству авансувати зазначену угоду.

Читайте також:
МОУ ініціює оновлення авіапарку та підготувало проєкт контракту на виготовлення літаків Ан-178

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна