В’ятрович написав книжку про себе в історії та історію в собі

 

Народний депутат, колишній директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович видає книжку “Нотатки з кухні переписування історії”, в якій він поєднав історію власного життя та історію України.

Про це В’ятрович повідомив у фейсбуці в суботу, 17 липня.

За його словами, книга, яка восени вийде у видавництві “Наш формат”, “дуже вирізняється від всього, що я написав і опублікував дотепер. Вона навіть мало схожа на щось, що ви читали в інших авторів”.

“Це не спогади (хоча буде багато пригадування), а радше роздуми про історію в моєму житті та трохи про мою участь в історії. В цій книзі переплетуться історія як history з моєю особистою історією – story. Це текст про минуле – моє, українців, минуле вцілому. Про те, як формувалися мої погляди на історію, як і чому я намагався допомагати формувати їх іншим. Це водночас і мій особистий досвід, і спроби спонукати українців переосмислити наш колективний. Щоб не повторювати помилок, які вже позаду, і впевненіше прямувати вперед. Це однаково актуально для мене і для нас усіх разом”, – написав нардеп-історик.

“Ця книга (…) спочатку задумувалася як збірник статтей про історію, пам’ять, політику, яких написав вже чимало. Потім побачив, що багато цікавих думок висловлював у інтерв’ю. Причому з часом, коли зростала зайнятість, кількість статтей зменшувалася, кількість розмов із журналістами зростала, бо слід було постійно пояснювати свої кроки.
Ще одним засобом донесення ідей, їх публічної апробації стали дописи у фейсбуці. Соціальна мережа стала майданчиком для ініціювання суспільних дискусій, іноді досить гарячих та масштабних. Деякі з дописів на Фейсбуці згодом вдалося розгорнути у ширші публікації, деякі за браком часу так і зосталися «протостаттями». Часом дописи, навпаки, мали за мету максимально сконденсовано подати розгляд якоїсь доволі великої проблеми. Тому з’являлися тексти типу «коротка історія про…».
Перегляд зібраних публікацій (тепер уже статтей, інтерв’ю, Фейсбук-дописів) показав: багато з них потребують контекстуальних пояснень та коментарів. Особливо інтерв’ю, які завжди більше прив’язані до конкретного моменту запису. Тому виникла ідея супроводити ці тексти узагальнюючим наративом, який краще допоможе побачити обставини їх появи, зрозуміти мотиви створення, відтак їх значення. Цей наратив більше зосереджений саме на особистому (відчуття, бажання, враження). Тому він моя story. Тоді як другий рівень, мої спроби розуміння минулого (і трохи проєктування майбутнього) – моя history”, – зазначив В’ятрович.

Він додав, що наразі не може визначатись із варіантом обкладинки, й запропонував читачам обрати кращий із трьох.

Читайте також інтерв’ю “Новинарні“:
Володимир В’ятрович: Я в’їзний до Польщі. То був піар влади

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна