Повінь у Німеччині: число загиблих перевищило 130, звинувачують зміну клімату. ФОТО

 

На третій день після катастрофічної повені на заході Німеччини кількість підтверджених смертей зросла до більш як 130.

Про це вранці в суботу, 17 липня, повідомляє Der Spiegel.

Зазначається, що в затоплених районах у федеральній землі Північний Рейн-Вестфалія триває евакуація місцевих жителів. Зокрема, після прориву дамби на Рурі евакуювали майже всіх жителів Опховена.

Німецькі чиновники побоюються, що число загиблих зросте, адже сотні чи понад тисячу людей вважаються зниклими безвісти. В будь-якому разі, це вже найбільша кількість жертв внаслідок стихійного лиха в ФРН за останні майже 60 років. Число смертей уже в рази більше, ніж під час так званого “потопу століття” 2002 року, коли в Німеччині загинула 21 людина.

Серед загиблих нині – 12 мешканців будинку для інвалідів, яких повінь застала вночі, передає Reuters.

Увечері в п’ятницю близько 114 тисяч домогосподарств на заході Німеччини залишалися без електропостачання та мобільного зв’язку, через що владі досі важко відстежувати кількість зниклих безвісти.

Дороги в багатьох постраждалих районах у басейні Рейну залишаються непроїзними після того, як їх розмила повінь, спричинена кількаденними сильними зливами. Рятувальні бригади намагаються дістатися до людей на човнах та гелікоптерах.

Повінь у Німеччині. Фото: Reuters

Міністерство оборони Німеччини у п’ятницю оголосило режим військової катастрофи через повені на заході країни. Відповідне рішення прийняла міністр оборони Аннегрет Крамп-Карренбауер.

“Це означає, що органи, які приймають рішення, будуть винесені вперед, а саме туди, де вони потрібні. Як приклад, керівник підрозділу на місці тепер може вирішити, чи надавати бронемашину для евакуації, чи військову вантажівку, чи буде забезпечений генератор, коли він буде в наявності. Я думаю, що децентралізація дуже важлива в таких місцях і також має вирішальне значення для успіху заходів”, – сказав представник МО ФРН.

Техніка бундесверу на ліквідації наслідків повені. Фото: Dagmar Roeger/dpa

І метеорологи, і німецькі урядовці називають основною причиною катастрофічної повені зміну клімату.

Повінь стала “катастрофою в історичних вимірах”, – заявив Армін Лашет, глава уряду землі Північний Рейн-Вестфалія та кандидат у федеральні канцлери від правлячої партії ХДС на заміну Ангелі Меркель. За висновком політологів, це стихійне лихо та його ліквідація позначиться на результатах виборів до Бундестагу, які відбудуться у вересні цього року.

“Маємо сумну впевненість, що такі екстремальні події визначатимуть наше повсякденне життя все частіше в майбутньому”, – сказав Лашет, додавши, що потрібно вживати більше заходів для боротьби з глобальним потеплінням.

Інфографіка Reuters станом на 16 липня 2021

Через кілька днів після того, як Єврокомісія оприлюднила плани зробити Європу “першим кліматично нейтральним континентом”, голова ЄК Урсула фон дер Ляєн заявила, що масштаби та інтенсивність повені є чітким свідченням зміни клімату і продемонстрували нагальну необхідність діяти.

Канцлерка Ангела Меркель провела відеоконференцію з Лашетом, який поінформував її про пошуково-рятувальні заходи.

Німецький суспільний мовник ARD інформує, що в неділю Меркель відвідає Шульд – одну з найбільш постраждалих від повені громад, розташовану в районі Арвайлер, земля Рейнланд-Пфальц.

Федеральний президент Франк-Вальтер Штайнмаєр у суботу прибуде до району Рейн-Ерфт (Північний Рейн-Вестфалія), який особливо постраждав від повені. За даними канцелярії федерального президента, Штайнмаєр та Лашет опівдні відвідають Ерфтштадт, де повінню змило численні будинки та машини.

Повінь у Німеччині. Фото: Der Spiegel

Стихія вдарила також і по сусідній Бельгії. За повідомленнями бельгійських ЗМІ, кількість загиблих унаслідок повеней у цій країні зросла до 23 осіб.

Очікувалося, що вода мала досягти найвищого рівня у п’ятницю.

Читайте новину попереднього дня:
Катастрофічні повені в Німеччині: понад 80 загиблих, 1300 зниклих безвісти

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна