“Разом протистояти агресії Росії”: Байден і Меркель у Вашингтоні посперечалися про “Північний потік” і пообіцяли підтримку Україні

 

Сполучені Штати Америки та Німеччина підтримуватимуть територіальну цілісність та євроатлантичні прагнення України.

У цьому запевнив президент США Джо Байден на спільній пресконференції з канцлеркою ФРН Ангелою Меркель у Білому домі 15 липня, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

“Ми продовжимо виступати на підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, її євроатлантичних прагнень”, – сказав Байден.

Водночас президент США наголосив на важливості подальших реформ в Україні.

Байден заявив, що Вашингтон і Берлін продовжать “разом захищати східні рубежі НАТО від агресії Росії”.

Він також наголосив, що Росія не повинна використовувати енергетику як зброю.

“Щодо [газопроводу] «Північний потік-2», ми з Ангелою Меркель переконані, що Росія не повинна використовувати енергетику як зброю, щоб примушувати сусідів або їм загрожувати”, – підкреслив президент США.

Байден також знову пояснив, чому його адміністрація відмовилася від запровадження санкцій проти компанії-оператора “Північного потоку-2”.

“На час мого приходу на посаду «Північний потік-2» був на 90% завершений, тому запровадження наступних санкцій не видавалося доцільним… варто було працювати з Німеччиною над кроками на випадок, якщо Росія вдасться до шантажу України”, – зазначив очільник Сполучених Штатів.

Ангела Меркель, своєю чергою, заявила, що газопровід “Північний потік-2” не повинен стати заміною транзиту газу через Україну.

“Україна повинна залишатися країною-транзитером природного газу”, – вважає канцлерка ФРН.

Вона попередила, що Німеччина “буде активна, якщо Росія позбавлятиме Україну права на транзит”.

“«Північний потік-2» – це додатковий проєкт, а не заміна транзиту через Україну”, – запевнила Меркель.

При цьому глава німецького уряду констатувала, що вони з президентом США Байденом мають “різні оцінки щодо суті цього проєкту”.

“США та Німеччина – друзі, а друзі можуть собі дозволити не погоджуватися один з одним”, – зауважив на це Байден.

Відповідаючи на уточнююче запитання журналіста, Меркель пояснила, що в разі проблем з транзитом газу через Україну ФРН може діяти не тільки самостійно, а й по лінії Євросоюзу. Вона нагадала, що саме через ЄС вводилися санкції проти Росії, пов’язані з війною в Україні.

При цьому канцлерка висловила сподівання, що “нам ніколи не доведеться ухвалювати подібні рішення” (стосовно ситуації з “Північним потоком-2”).

Байден тим часом у контексті цього газопроводу наголосив, що вважає особливо важливим  забезпечити енергетичну безпеку Європи.

Читайте також:
Зеленський пропонує новий формат переговорів:
об’єднати тему Криму, Донбасу і “Північного потоку-2”

За результатами візиту канцлера ФРН до США Джо Байден і Ангела Меркель підписали Вашингтонську декларацію про двосторонню співпрацю і стратегічні принципи обох країн.

“Сьогодні президент США та канцлер Німеччини підтверджують свою прихильність тісному двосторонньому співробітництву щодо сприяння миру, безпеці та процвітанню у всьому світі.Основою наших відносин є спільна прихильність до демократичних принципів, цінностей та інституцій. Разом ми будемо підтримувати верховенство закону, сприяти прозорості та ефективному врядуванню, а також підтримувати громадянське суспільство та незалежні ЗМІ”, – цитує документ Білий дім.

У декларації підписанти підтверджують свій намір “захищати права та гідність усіх людей та протистояти несправедливості та нерівності скрізь, де це відбудеться”.

Також у декларації є пункт про “оборону відкритого світу”: “…НАТО залишиться наріжним каменем цих зусиль. Ми беремо на себе оборону відкритого світу. По всій земній кулі всі нації повинні вільно визначати своє політичне майбутнє, без втручання з-за кордону, примусу чи панування з боку зовнішніх сил”.

Ще одним пунктом прописана праця для “всієї вільної та мирної Європи”.

“Ми підкреслюємо необхідність спиратися на наші альянси та партнерські стосунки для вирішення викликів, що попереду, включаючи кіберзагрози, енергетичну безпеку, дезінформацію, корупцію, демократичне відступлення та втручання у вибори”, – зазначено в документі.

Обидві країни зобов’язалися протистояти спробам розподілу світу на зони впливу.

Крім того, у декларації йдеться про спільне протистояння глобальним загрозам – таким як кліматична й енергетична.

“Ми прагнемо вжити термінових заходів для вирішення кліматичної кризи, зокрема, започаткувавши кліматичне та енергетичне партнерство”, – заявляють підписанти.

Вони також зобов’язуються “невтомно працювати над стійким глобальним економічним відновленням, побудованим на справедливій, всеосяжній, стійкій, заснованій на правилах світової економіки 21 століття”.

Зазначається і про те, що для вирішення “економічних питань” між країнами встановлять американсько-німецький економічний діалог.

Нинішній візит Ангели Меркель у Вашингтон є її останньою поїздкою в Сполучені Штати на посаді канцлера Німеччини.

У день зустрічі лідерів США та ФРН президент України Володимир Зеленський закликав Байдена і Меркель “не обмінювати цінності й безпеку на економічні інтереси” й “не домовлятися про Україну без України”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.