Арешт чи пів мільярда: суд обрав запобіжний захід ексзаступнику МОУ часів Порошенка у справі про постачання техніки

доповнено

Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід підозрюваному у справі про постачання військової техніки низької якості, колишньому заступнику міністра оборони України генерал-лейтенанту ЗСУ Ігорю Павловському.

Як передає “Прямий” у понеділок, 12 липня, йдеться про арешт на 60 діб із альтернативою внесення застави в понад 475 млн гривень.

“Те, що й всі очікували, суд повністю задовольнив клопотання прокурорів. Застосував заставу, відмовив у задоволенні клопотання щодо взяття на поруки в тому числі і Героїв України і народних депутатів України. Вирішив, що ця застава є можливо, як забезпечення виконання покладених на нього обов’язків. Ну, на жаль, я вважаю, що це рішення є політичним”, – заявив адвокат Ростислав Кравець.

За його словами, розгляд апеляційного рішення можливий не раніше 18 липня, але сторона захисту вже почала готувати апеляцію та скаргу до ЄСПЛ.

“Рано чи пізно, за це рішення будуть нести відповідальність. Звичайно, ми негайно підготуємо апеляційну скаргу, питання тільки, що суд виготовить повний текст рішення, я так зрозумів – 15 липня. Тобто, навіть якщо ми сьогодні подаємо апеляційну  скаргу, то раніше 18 числа апеляційними суд  не матиме змоги її розглянути. Тому готуємо всі ці документи і одночасно будемо готувати заяву до Європейського суду з прав людини щодо переслідування нашого клієнта”, – резюмував Кравець.

Ексзаступник міністра оборони Павловський переконаний, що порушене проти нього кримінальне провадження – політичне замовлення.

“Далі буде слідство, буде непомірна застава, я не знаю, де її можна взяти. Це ж зрозуміло, що я її не зможу внести, це факт, тому що я ніколи в житті не бачив таких коштів. Якщо в суді нехтують чинним законодавством, то в мене тоді нема нічого, лишаються тільки одні емоції… Я не знаю, як здоровим глуздом це зрозуміти”, – сказав Павловський.

Відео: Ірина Семеняка, “Новинарня

Народна депутатка VII скликання Тетяна Чорновол назвала цю справу “дуже поганим сигналом для української оборонки”.

“Немає жодних фактів злочину в тій підозрі, яка буде винесена директорові “Кузні на Рибальському” Валерієві Шандрі. В чому тут катастрофа – це сигнал іншим оборонним заводам – “не робіть”. Мовляв, краще не працюйте, не виконуйте державне оборонне замовлення”, – сказала Чорновол.

За її словами, політика влади у оборонній сфері останні два роки – купувати закордоном.

“Тобто за два роки державне оборонне замовлення всередині держави не виконується, а гроші, які виділяються на озброєння йдуть виключно на закупівлю закордоном. Насамперед, це зрада. Подвійна. Так легше закласти корупційну складову, адже нема усіх цих прийомок, перевірок, випробовувань, що розтягаються на три роки. Бо на кожен гвинтик треба документик”, – наголошує Тетяна Чорновол і додає, що така ситуація вигідна Кремлю.

“За цим всім стоїть Кремль і диригує Зеленським, в якого немає державного стержня, розуміння державних процесів. У його душі – “русский мир”. Але за це все він буде нести відповідальність”, – переконана екснардепка.

Справа стосується збитків держбюджету в розмірі понад 475 млн грн при поставках військової техніки. Зокрема, за даними слідства ДБР, у 2016-2018 роках Міноборони для потреб ЗСУ закупило бойові катери “Кентавр” виробництва “Кузні на Рибальському”, що належала структурам Петра Порошенка, і санітарні автомобілі виробництва ПАТ “Богдан Моторс” нібито неналежної якості.

Слідчі ДБР повідомили про підозру заступнику глави Міноборони України в 2015-2019 рр.; директору департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони у 2015-2017 рр.; директору департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки у 2018-2019 рр. Їхні дії кваліфіковано за ч. 4 ст. 426-1 та ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 426-1 КК України. Як згодом стало відомо, йдеться про Павловського і Шандру.

Нагадаємо, 7 липня Печерський суд Києва заарештував директора “Кузні на Рибальському” Валерія Шандру під заставу в 444 млн грн. Його звинувачують у поставках військової техніки низької якості.

Читайте також:
ДБР повідомило про підозру чиновникам “Кузні на Рибальському” і екскерівництву Міноборони

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна