“Нове насіння розбрату посіяне”: Путін знову біситься через закон про корінні народи України

 

Президент РФ Володимир Путін знову висловлює невдоволення через проголосований в Україні закон про корінні народи України, заявляючи, що голосування Верховної Ради “посіяло нове насіння розбрату”.

Про це йдеться в тексті українською мовою, який з’явився на офіційному сайті Кремля в понеділок, 12 липня.

“Вже у травні цього року чинний президент вніс до Ради законопроект про «корінні народи». Ними визнаються лише ті, хто складає етнічну меншість і не має власного державного утворення за межами України. Закон прийнято. Нове насіння розбрату посіяне. І це в країні – як вже зазначав – дуже складній за територіальним, національним, мовним складом, за історією свого формування”, – заявив Путін.

З його слів, наразі в Україні триває “примусова зміна ідентичності”.

“І найогидніше, що росіян в Україні змушують не лише відректися від свого коріння, від поколінь предків, а й повірити в те, що Росія – їхній ворог. Не буде перебільшенням сказати, що курс на насильницьку асиміляцію, на формування етнічно чистої української держави, агресивно налаштованої щодо Росії, за своїми наслідками можна порівняти із застосуванням проти нас зброї масового ураження. Внаслідок такого грубого, штучного розриву росіян і українців – сукупно російський народ може зменшитися на сотні тисяч, а то й на мільйони”, – обурився президент РФ.

Путін також додав:

“… Невипадково, згаданий скандальний закон про «корінні народи» приймався під прикриттям масштабних натівських навчань в Україні”, – заявив президент РФ, маючи, очевидно, на увазі маневри на півдні України “Сі бриз-2021”.

Як писала “Новинарня“, 1 липня Верховна Рада ухвалила в цілому закон про корінні народи України, який зокрема закріплює статус кримськотатарського народу.

Закон дає визначення поняттю “корінний народ України”. Це автохтонна етнічна спільність, що сформувалася на території України, яка є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлює себе корінним народом України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власного державного утворення за межами нашої країни.
“Корінними народами України, які сформувалися на території Кримського півострова, є кримські татари, караїми, кримчаки”, – сказано в документі.
Закон забороняє заперечувати етнічну приналежність або етнічну самобутність корінних народів України.
Підкреслюється, що корінні народи мають право на самовизначення, на рівний правовий захист, на власну національну символіку і порядок її застосування з дотриманням законів України, а також право передавати майбутнім поколінням свою історію, мови, традиції, писемність і літературу.
Корінним народам надали право на створення власних навчальних закладів або співпрацю з іншими закладами для забезпечення вивчення своєї мови, історії, культури та навчання на мові корінного народу.

Читайте також:
Рада голосуватиме за законопроєкт про корінні народи України. Путін вважає його “зброєю масового ураження”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна