Рада голосуватиме за законопроєкт про корінні народи України. Путін вважає його “зброєю масового ураження”

 

Верховна Рада включила до порядку денного сесії президентський законопроєкт 5506 “Про корінні народи України”.

Цей законопроєкт міститься у постанові 4690-17 “Про внесення змін до порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання”, ухваленій 244 голосами депутатів на засіданні у вівторок, 29 червня.

Ухвалена постанова включає до порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради 45 законопроєктів. Зокрема, законопроєкт президента 5506 “Про корінні народи України”, визначений як невідкладний.

Лідер кримськотатарського народу, народний депутат Верховної Ради України Мустафа Джемілєв висловив сподівання, що закон “Про корінні народи” ухвалять уже цього тижня, 1 липня.

“За майже 30 років Незалежності України і 25 років дії Основного закону України вже були спроби на законодавчому рівні закріпити права корінних народів, і, на жаль, політики, мабуть, не були готові зробити такий крок і відновити права кримськотатарського народу як корінного народу України, що було б справжнім проявом історичної справедливості. Розраховую на політичну зрілість народних депутатів України і сподіваюся, що вже цього тижня (1 липня) за результатами розгляду ми приймемо за основу і в цілому проєкт закону «Про корінні народи України”, – йдеться в повідомленні на сторінці Джемілєва у ФБ.

Тим часом президент Росії Володимир Путін поскаржився на те, що в законопроєкт про корінні народи України не включили росіян.

Він вважає, що це може привести до скорочення загального числа росіян, що за своїми наслідками “можна порівняти із застосуванням якоїсь зброї масового ураження”.

Путін заявив, що керівництво України “явно недружнє” до Кремля.

“Інакше важко було б пояснити проект закону, який зараз внесений президентом в Раду про корінні народи, де російський народ оголошується некорінним. Це незбагненно. До чого це призведе? Частина людей може виїхати, але куди їхати? Будуть змушені переписуватися, що вони відчувають себе людьми другого сорту. Це призведе до скорочення загального числа росіян, це можна порівняти за своїми наслідками із застосуванням якоїсь зброї масового ураження”, – сказав Путін під час прямої лінії у середу, 30 червня.

Читайте також:
“Займіться правами корінних народів РФ”: Кулеба назвав маніпуляцією заяву Путіна про законопроєкт Зеленського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна