Рада ухвалила закон про корінні народи України

 

Верховна Рада ухвалила в цілому закон про корінні народи України, який зокрема закріплює статус кримськотатарського народу.

За проєкт 5506 на позачерговому засіданні в четвер, 1 липня, проголосували 325 народних депутатів.

Закон дає визначення поняттю “корінний народ України”. Це автохтонна етнічна спільність, що сформувалася на території України, яка є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлює себе корінним народом України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власного державного утворення за межами нашої країни.

“Корінними народами України, які сформувалися на території Кримського півострова, є кримські татари, караїми, кримчаки”, – сказано в документі.

Закон забороняє заперечувати етнічну приналежність або етнічну самобутність корінних народів України.

Підкреслюється, що корінні народи мають право на самовизначення, на рівний правовий захист, на власну національну символіку і порядок її застосування з дотриманням законів України, а також право передавати майбутнім поколінням свою історію, мови, традиції, писемність і літературу.

Корінним народам надали право на створення власних навчальних закладів або співпрацю з іншими закладами для забезпечення вивчення своєї мови, історії, культури та навчання на мові корінного народу.

“Держава гарантує можливість вивчення мов корінних народів України”, – сказано в законі президента.

Крім того, представникам корінних народів дали право представляти Україну на міжнародній арені у складі українських делегацій, а також у міжнародних переговорах, що стосуються прав корінних народів.

Читайте також:
Рада голосуватиме за законопроєкт про корінні народи України. Путін вважає його “зброєю масового ураження”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна