ООН заявляє про систематичні катування в ОРДЛО

 

Організація Об’єднаних Націй заявляє про щоденне катування та жорстоке поводження із затриманими на території, контрольованій підтримуваними Росією бойовиками на сході України.

Про це у п’ятницю, 9 липня, заявила заступниця голови управління ООН з прав людини Нада Аль-Нашиф, повідомляє “Радіо Свобода“.

У своїй доповіді щодо ситуації в Україні під час 47-ї сесії Ради ООН з прав людини в Женеві Аль-Нашиф наголосила, що в сумнозвісній в’язниці “Ізоляція” в Донецьку та інших місцях утримання є “грубі приклади катувань та жорстокого поводження”, які “тривають щодня і здійснюються систематично”.

За даними, наведеними представницею ООН з прав людини, від початку збройного конфлікту близько 4000 затриманих зазнали тортур або жорстокого поводження як на підконтрольній уряду, так і на контрольованій бойовиками території.

“Попри те, що ми можемо нарахувати тисячі жертв, притягнутих до відповідальності злочинців лише десятки”, – сказала вона.

Нашиф додала, що на початкових етапах конфлікту катувань та жорстокого поводження було більше в підконтрольних уряду регіонах України було більше, але з 2016 року їх число помітно скоротилося.

Щодо окупованого Росією Криму Нашиф заявила, що її відомство не може виконувати свою місію безпосередньо на півострові, і їй доводиться покладатися на інформацію, зібрану дистанційно.

Доповідачка, зокрема, нагадала про переслідування окупаційною владою кримських татар та Свідків Єгови. Окремо вона зазначила про “наростаючий тиск” на Православну церкву України в Криму.

У звіті зазначається, що російська влада регулярно переслідує адвокатів, що беруться за резонансні справи, а суди ухвалюють вироки у таких справах без справедливого судового розгляду.

Також були задокументовані твердження про тортури та жорстоке поводження, вчинені російською владою щодо осіб, які перебувають під вартою, з метою примусити їх до самовикриття або свідчень проти інших.

“У звіті наголошується на нездатності Російської Федерації виконувати свої зобов’язання як окупаційної влади в Криму згідно з міжнародним гуманітарним правом”, – вказала заступниця уповноваженого ООН з прав людини.

Читайте також:
Окупанти в ОРДЛО погрожують скороченням зарплат за відмову отримувати громадянство РФ, – ООН

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна