Окупанти в ОРДЛО погрожують скороченням зарплат за відмову отримувати громадянство РФ, – ООН

 

На тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей російські окупанти погрожують скороченням зарплат людям, що відмовляються отримувати громадянство Російської Федерації.

Як передає “Новинарня” у вівторок, 1 червня, про це йдеться у звіті щодо ситуації з дотриманням прав людини в Україні від профільної моніторингової місії ООН.

“Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні стурбована повідомленнями про те, що співробітникам і співробітницям однієї з “державних установ” на території, яка контролюється озброєними групами, погрожували скороченням зарплати або звільненням, якщо вони не набудуть громадянства Російської Федерації”, – йдеться у звіті.

За даними ООН, на окупованих територіях застосовують примусові методи для отримання громадянства РФ.

Зазначається, що так звана “місцева влада” активно обмежує свободу громадян України, та віддає “укази”, які не відповідають нормам міжнародного гуманітарного права.

Окрім примусового отримання російського громадянства, місія ООН зафіксувала видані окупаційною адміністрацією, підконтрольною РФ, “укази” щодо примусового призову дорослих чоловіків для військових дій проти держави, в якій вони проживають.

Так, у березні та квітні 2021 року бойовики “Л/ДНР” видали “укази” про обов’язковий призов 400 чоловіків (по 200 у кожній самопроголошеній “республіці”).

15 квітня місцеві так звані ЗМІ з посиланням на представника “народної міліції “ЛНР” повідомили, що 127 мешканців території, яку вона контролює, прибули на призовний пункт для проходження військової підготовки.

Як інформувала “Новинарня“, за два роки російське громадянство у спрощеному порядку отримали понад 500 тисяч громадян України, що проживають на території окупованих районів Донецької і Луганської областей.

Читайте також:
В Нацгвардію хотів влаштуватися кандидат із російським громадянством, – СБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна