Венедіктова усунула Мамедова від керівництва департаментом воєнних злочинів: реакція правозахисників

 

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова виключила з обов’язків Гюндуза Мамедова керівництво Департаментом нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.

Як передає “Новинарня“, відповідний наказ від 29 червня 2021 року оприлюднено на сайті офісу генпрокурора.

Наступного дня її заступник Максим Якубовський підписав наказ, який залишає керівництво департаментом самій Венедіктовій.

“Опісля очільниця ОГП запросила до себе на закриту розмову правозахисників. На зустрічі запевнила: жодних інших кадрових змін не буде. Але натякнула: Мамедова звільнили через два листи зі Служби безпеки. Що у них – таємниця. У СБУ цю інформацію теж поки що не коментують”, – інформує “5 канал”.

“Ми так зрозуміли з її риторики, що це рішення не Ірини Валентинівни, а в неї є підтримка з Банкової”, – зауважила засновниця Ukrainian Legal Advisory Group Надія Волкова.

Про інше пояснення говорить Станіслав Асєєв – колишній полонений бойовиків так званої “ДНР” у катівні на території заводу “Ізоляція” в Донецьку.

Останні пів року він співпрацює з Міністерством внутрішніх справ та “департаментом війни”.  Йдеться про встановлення імена катів “Ізоляції”. Як відомо, одинадцятьом причетним уже підписали підозри.

“Але там ще є люди, яким треба підписати підозри. І саме через те, що зняли Мамедова і не зрозуміло, хто буде очільником, там все зараз загальмувалося“, – зазначив журналіст й учасник правозахисного руху Асєєв.

У червні мали на весь світ оголосили імена решти причетних до катувань, однак ОГП раптово скасував пресконференцію. Напередодні і Станіслава запросили на розмову, але до голови Офісу президента.

“Андрій Єрмак (глава ОПУ, – “Н”) нічого не казав про листи СБУ. Просто говорив щодо якихось прав по окупованому Криму, нібито там були недопрацювання”, – розповів Асєєв, якого тоді запрошували на розмову в офіс президента.

Водночас правозахисники до Мамедова жодних претензій щодо теми Криму не мають.

“Розслідування злочинів під час війни виокремив у новий підрозділ генпрокурор Руслан Рябошапка. А Мамедов приніс туди свій досвід із прокуратури Криму. Працює цей департамент із 2019 року, займається воєнними злочинами за всі сім років російсько-української війни. Тепер у департаменті кажуть: усі напрацювання і розслідування під загрозою. А це 160 кримінальних проваджень”, – йдеться в повідомленні.

Зокрема, мова про велике розслідування окупації Криму. Гюндюз Мамедов представляє Україну й у спільній слідчій групі з розслідування збиття MH17, координує слідчих у справі збиття “Боїнга” над Тегераном.

Фактично на ньому зав’язане представництво України у міжнародних розслідуваннях усіх воєнних злочинів.

Саме він знайшов, як використати для цього статтю Кримінального кодексу про порушення правил і звичаїв війни.

“Це була ініціатива Гюндуза Мамедова. Він перший почав освоювати цю статтю. До нього вона не застосовувалася”, – наголошує засновниця Ukrainian Legal Advisory Group.

Правозахисні організації написали звернення до президента, де рішення Венедіктової називають приголомшливим. Вони вимагають принаймні забезпечити незалежність прокурорів департаменту.

“Це виглядає з нашого боку, як певна внутрішня люстрація”, – говорить виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

Тепер правозахисники сумніваються, чи продовжать співпрацю з департаментом.

Адже “від генпрокурорки почули, мовляв, повертати Мамедова вона не буде. Але й інших кандидатур, крім себе, не пропонує. Правники-міжнародники припускають: Венедіктова хоче тримати департамент під своїм контролем. Бо його успішні розслідування – можливість гучного піару”.

Як відомо, згаданий департамент займається документуванням воєнних злочинів та злочинів проти людяності, учинених на Донбасі, співпрацює з Міжнародним кримінальним судом, який наприкінці минулого року визнав свою юрисдикцію в Україні.

Читайте також:
З початку війни Україна засудила понад пів сотні підлітків за участь в загонах російських бойовиків в ОРДЛО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна