“Я тут почуваюся, як удома”: фестиваль “Холодний Яр” зібрав понад 100 тис. грн для добровольців, які захищають Україну

 

 

автор: Наталка Позняк
Фото “Новинарні” та надані організаторами фестивалю

Фестиваль нескореної нації “Холодний Яр”, який відгримів у Суботові на Черкащині, зібрав і передав на підтримку добровольців, що захищають Україну, більше 100 тисяч гривень.

Із цієї суми 80 тисяч гривень протягом трьох днів відвідувачі фестивалю пожертвували до волонтерських скриньок. Ще 20 тисяч додали меценати. А 5 тисяч виручили з аукціону, на якому було розіграно ексклюзивний диск гурту “Кому Вниз” з автографами легенд українського року.

Усі кошти на фестивальній сцені було передано представнику 1-ї окремої штурмової роти ДУК “Правий сектор”, засновникові видавництва “Zалізний тато” Дмитру Савченку.

“Імунітет української нації – не лише в єдності, а й у небайдужості. Хочу подякувати всім за цю небайдужість від імені нашого командира Дмитра Коцюбайла, легендарного друга Да Вінчі, який восьмий рік безвилазно на фронті, від кожного бійця Добровольчого українського корпусу «Правий Сектор». Ми неодмінно переможемо, адже світло і правда – на нашому боці”, – зазначив Савченко, приймаючи волонтерську допомогу.

Волонтерська складова – одна з особливостей фестивалю “Холодний Яр”, який цього року вшосте зібрав на черкаській землі шанувальників потужної української музики, інтелектуальних дискусій, історичної книги та здорового способу життя.

“На кожному фестивалі, від самого початку, ми збираємо кошти на підтримку наших захисників. Зокрема, це була купівля тренажерів для реабілітаційного центру Братів Кузьміних, подарунки для дітей АТОвців. На одному з фестів зібрали понад 60 тисяч гривень на «фаршування» автівки швидкої допомоги батальйону ім. Кульчицького.

Минулого року ми поставили фестиваль на паузу через коронавірус. Тому дуже хвилювалися, як буде цього року, хотіли все зробити якнайкраще. І результат перевершив сподівання. Значить – ми все робимо правильно”, – наголосила голова оргкомітету фестивалю Зоя Бойченко.

Цьогорічний “Холодний Яр” побив іще один своєрідний рекорд – за три дні фестивалю його відвідало понад 9 тисяч гостей з усієї України і навіть з-за кордону.

Старша редакторка Української служби Радіо “Свобода” в Празі Наталія Чурікова спеціально підлаштувала свою відпустку так, щоб приїхати на фестиваль. На гутірковій галявині вона розповіла, як працює російська дезінформація щодо України в Чехії і як на це реагує чеська влада.

“За даними чеської аналітичної компанії Semantic Visions, яка щодня аналізує зміст близько мільйона публікацій в інтернеті, Росія почала готуватися до захоплення Криму за два роки перед Революцією Гідності“, – зазначила Наталія.

За її словами, “Чехія, як правова держава, солідарна з Україною, і суди винесли вже шість вироків проти чеських громадян, які брали участь у війні проти України на Донбасі”.

“Справа вибухів у Вербетицях у 2014 році, у якій звинувачують російських агентів, привернула увагу широкої громадськості до російської гідридної війни і повернула спогади про вторгнення у Чехословаччину в 1968 році. І дуже важливо говорити про це на таких фестивалях, де всі на одній хвилі. Тому що українці є частиною Західного світу, з яким Кремль веде боротьбу, і це потрібно усвідомлювати у широкому міжнародному контексті”, – переконана Чурікова.

Також великий інтерес на гутірковій галявині викликали виступи генерала Михайла Забродського, Василя Шкляра, Романа Коваля, Юрка Журавля, Тараса Кременя та інших відомих спікерів.

А ще – дискусії на тему, чи могли ми втримати Крим та Донбас у 2014 році та яким має бути український націоналіст у ХХІ столітті.

В рамках фестивалю було розгорнуто дві проникливі фотовиставки: “Портрет Солдата” Вікторії Ясинської та “Сильні духом. Мами” Мирослави Марциненко.

Останній – це 12 фотопортретів матерів, чиї сини загинули на цій війні, але вони знайшли в собі сили жити далі і займатися громадськими справами. Керівник проекту – Наталія Дубчак, майор у відставці, мама загиблого військовослужбовця – молодшого сержанта Олександра Єрощенка.

Також відбулося багато спортивних акцій, серед яких – змагання зі стрільби,  турнір з ММА та трейловий забіг RunЯр на дистанцію 11 кілометрів, у якому взяли участь 115 бігунів різного віку і підготовки з усієї України.

Хедлайнерами фестивалю стали відомі гурти “Кому Вниз”, Коzак System, “Тінь Сонця”, “Вій”, Yurсаsh, “Чумацький шлях, Karna, Harmata, “Пирятин”, “Брати Станіслава”.

Також на фестивальній сцені виступили десять молодих гуртів, переможців конкурсу StartUp “Злітай”: “69 кроків” із Первомайська, Red Sofa зі Львова, Bud’more з Харкова, SilverTown Band із Кам’янського, “Ловець снів” із Житомира, Lost Message із Сум, київські IMLA, “Хмарно з проясненнями”, “Джеронімо” і Yukra.

“Я тут почуваюся, як удома. Бо тут не треба нікому нічого пояснювати: чий Крим, хто з ким воює, хто хороший, хто поганий. Тут збираються українці, справжні українці, які люблять свою країну глибинно. Це фестиваль, який розвиває смак, і хочеться, щоб таких фестивалів було більше”, — зізнався лідер гурту Yurсаsh Юрко Юрченко.

Фестиваль відбувся за підтримки Українського культурного фонду, Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Черкаської ОДА.
Новинарня” – інформаційний спонсор фестивалю “Холодний Яр”.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.