Делегацію УІНП не хотіли пускати в Польщу через літературу про героїв українських визвольних змагань, – Дробович

 

Польські митники не хотіли пропускати в Польщу делегацію співробітників Українського інституту національної пам’яті, через те, що ті везли з собою книжки і плакати про визначні події та діячів української історії.

Про це повідомив голова УІНП Антон Дробович в інтерв’ю “Укрінформ“.

“Під час перетину кордону польські митники проявили до нас доволі упереджене ставлення. Після перевірки документів і багажу нас спершу не впустили до Польщі, а скерували назад в Україну. Ми повернулися вдруге, відстоявши на кордоні понад шість годин. З другої спроби нам усе ж вдалося в’їхати до Польщі”, – розповів Дробович.

За його словами, митникам “не сподобалися” плакати про українську революцію, книжки про російсько-українську війну та про міфи Другої світової війни, які везли з собою українці.

“Також була книга про боротьбу УПА та WiN (польська підпільна організація Армії крайової «Воля і незалежність» – “Н”) проти тоталітаризму. Це польська книга авторства Богдана Гука, яку перекладено українською мовою. Польським митникам не сподобалася ця книга, зокрема кольори на ній. Вони переконували, що з такими книгами не можна в’їжджати до Польщі”, – зазначив голова УІНП.

Окрім того, представники польської митниці “мали застереження до артплакатів, на яких зображено офіцерів та генералів УНР“.

Арт-плакати “Військова еліта Української революції 1917-1921 років”, які не сподобалися польським митникам. Зокрема, зображений на одному з плакатів генерал-хоружий Армії УНР Марко Безручко брав участь у захисті Замостя під час польсько-радянської війни

“Ми намагалися проводити з ними просвітницьку роботу, розповідаючи їм, що насправді там зображені люди, які спільно з польською армією боролися проти більшовиків“, – розповів Дробович.

Він також наголосив, що багато разів перетинав кордон Євросоюзу, зокрема й Польщі, але такого упередженого ставлення при перетині кордону я ще не зустрічав.

“На зовнішньому кордоні ЄС такого не повинно бути”, – переконаний очільник УІНП.

Делегація Інституту перебувала у Польщі впродовж трьох днів (25-27 червня). Під час візиту представники УІНП відвідали старі українські греко-католицькі цвинтарі, військові поховання, зокрема на горі Монастир, місця масових убивств українців у Березці й Павлокомі, а також зустрічалися з українською громадою в Перемишлі і взяли участь у щорічному вшануванні пам’яті українців, які загинули на початку минулого століття за Україну й Польщу, та панахиді у пам’ять про загиблих на кладовищі в Пікуличах.

Читайте також:
Україна наполягає на принципі “всіх на всіх” щодо легалізації польських місць пам’яті, – Дробович

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна