Україна наполягає на принципі “всіх на всіх” щодо легалізації польських місць пам’яті, – Дробович

 

Україна готова легалізувати усі облаштовані незаконно польські місця пам’яті на своїй території, якщо Польща зробить такий же крок назустріч.

Про це заявив голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович в інтерв’ю “Укрінформу”, опублікованому в середу, 26 серпня.

“Є багато польських місць в Україні, які було встановлено неналежним чином, невідповідно до закону. Ми готові діяти за принципом “всі на всі”: усі польські місця пам’яті в Україні легалізувати у відповідь на легалізацію всіх українських місць пам’яті в Польщі. Україна також готова допомогти з упорядкуванням усіх польських місць пам’яті в Україні”, -сказав Дробович.

Він наголосив, що українсько-польські відносини у цій сфері мають бути паритетними.

За словами голови УІНП, є не менше десяти проблемних об’єктів у Польщі.

Зокрема, “важливою стратегічною точкою” для України Дробович назвав поховання на горі Монастир – це сплюндроване вандалами у 2015-му та 2020 роках поховання 62 бійців УПА, які загинули в 1945 році у бою з підрозділами НКВС.

“Там відбулися акти вандалізму проти українських поховань, але й досі винних не покарано, а таблицю з іменами не відновлено. Такого не повинно бути, ця ситуація має бути виправлена. Це – сигнал, на який ми очікуємо. З цього мають розпочинатися подальші кроки”,- підкреслив Дробович.

Голова УІНП зазначив, що тема УПА є лише однією з багатьох, якими займається Інститут, але в нинішній ситуації це “принциповий момент, адже йдеться про неповагу до людської гідності”.

Упродовж 2014-2020 років вандали пошкодили або цілком знищили близько десяти місць пам’яті українців у Польщі. У жодному з випадків вандалів не виявили й не затримали, а місця пам’яті (насамперед надмогильні пам’ятники бійців УПА) не відновили, хоча деякі з них і вважалися встановленими законно.

Читайте також:
“Імена самостійної України”: в Києві презентують масштабний генеалогічний проєкт про учасників визвольного руху

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна