ПАРЄ ухвалила резолюцію, якою визнала переслідування кримських татар Росією

 

Парламентська асамблея Ради Європи переважною більшістю голосів ухвалила рішення про положення кримських татар у окупованому Криму.

Про це інформує “Європейська правда”.

За резолюцію в середу, 23 червня, проголосувало 73 депутатів, проти – 13, двоє утрималися.

Під час розгляду були підтримані усі поправки, які запропонували на засіданні українські депутати, а також інші парламентарі.

Під час дебатів проти жорсткої критики Російської Федерації виступили самі росіяни, а також один із представників групи комуністів/крайніх лівих.

Назву документу змінили на “Порушення прав людини, вчинені проти кримських татар у Криму”, автоматично визнаючи наявність таких порушень. Росія у підсумку відмовилася від права пропонувати зміни до цього документу.

Серед іншого, асамблеї пропонують визнати, що влада РФ вдається до “серйозних порушень стосовно кримських татар, включаючи вбивства, насильницькі зникнення, які так і не були розслідувані”.

При цьому йдеться про порушення, що відбуваються як на території Криму, так і за його межами. Зокрема, ПАРЄ вважає незаконною практику переведення ув’язнених кримчан у російські тюрми

Асамблея визнала, що російська окупаційна влада не розслідує звинувачення у позасудових розправах, викраденнях тортурах тощо стосовно кримських татар. Визнається практика адміністративного та юридичного приниження кримських татар. Згідно з текстом ухваленого рішення ПАРЄ, серед іншого, чекає від Росії відновлення роботи Меджлісу.

Нагадаємо, у Страсбурзі протягом 21-24 червня проходить літня сесія ПАРЄ. Делегати працюють у гібридному форматі.

Читайте також:
Саміт Кримської платформи має закінчитися підсумковим документом про деокупацію, – Кориневич

Під Радою підписали величезний прапор кримських татар, який запустять на півострів. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна