У Чернівцях тариф на опалення підвищили на 70%

 

У Чернівцях у середу, 23 червня, переглянули тариф на теплопостачання. Тепер він зріс на 70%.

Таке підвищення одноголосно підтримали одинадцять членів виконкому міської ради, ще двоє членів були відсутні, інформує Суспільне.

Відтепер тариф на тепло становить 2017 гривень за гігакалорію з урахуванням ПДВ (досі він становив 1204 грн/Гкал).

Для порівняння, в Івано-Франківську одна гігакалорія тепла на початку 2021 року коштувала 1530,25грн без ПДВ, у Тернополі – 1434,62 грн без ПДВ.

Однак ці тарифи також можуть змінити до опалювального сезону 2021-2022.

За словами начальниці відділу департаменту житлово-комунального господарства Ольги Гладишевої, найбільше на зростання тарифу вплинуло здорожчання газу, а також підвищення мінімальної зарплати.

Фахівці пояснили з чого складається ціна. 61% – ціна на газ, 10% – електроенергія та водопостачання, 12% – витрати на заробітну плату працівників та інше, пише місцеве видання АСС.

Тариф підвищили, бо попередній не відповідав потребам та витратам підприємства. Через це виникали заборгованості з виплати зарплат та не вистачало грошей на ремонт мереж.

До цього упродовж трьох років тариф не змінювали, тому він залишався одним з найнижчих в Україні.

За цей час змінилася вартість низки складників тарифу – електроенергія подорожчала на 55%, мінімальна зарплата зросла на 61% , а водопостачання подорожчало на 67%.

За два роки “Чернівцітеплокомуненерго” отримало понад 120 млн грн дотацій з міського бюджету. Окрім цього, брали позики в інших комунальних підприємств, зокрема, Калинівського ринку.

Загальна заборгованість “Чернівцітеплокомуненерго” становить 250 млн грн.

Будинки з лічильниками та індивідуальними тепловими пунктами можуть регулювати подачу тепла в свої будинки відповідно до погоди та чітко розуміти, скільки їм потрібно оплачувати.

Для споживачів без лічильників вартість будуть розраховувати в залежності від типу будинку та його стану.

До початку опалювального сезону незалежна проектна організація подасть норми розрахунку витрат гігакалорії тепла на квадратний метр до “Теплокомуненерго”, а підприємство надасть їх на затвердження виконкому. Після цього обов’язково повідомить таких споживачів.

Читайте також:
Уряд відкоригував критерії для призначення житлових субсидій: що змінилося

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна