У бідних країн закінчуються COVID-вакцини, – ВООЗ

 

Значна кількість бідних країн, які отримують COVID-вакцини за програмою COVAX, не мають достатньої кількості доз.

Про це заявив старший радник Всесвітньої організації охорони здоров’я Брюс Ейлвард у понеділок, 21 червня, на брифінгу в Женеві, передає ВВС.

У рамках цього механізму в 131 країну поставлено 90 мільйонів доз. Однак цього недостатньо для захисту населення від вірусу, який все ще поширюється по всьому світу.

Програму COVAX, за якою багатші країни допомагають біднішим, запущено торік для забезпечення доступності вакцин в усьому світі.

Під керівництвом ВООЗ та інших міжнародних організацій через COVAX планувалося поставити два млрд доз по всьому світу до кінця 2021 року, щоб у бідніших країнах була можливість вакцинувати не менш як 20% населення.

Однак на перешкоді виконанню програми стали затримки з виробництвом та перебої з поставками, що призвело до дефіциту вакцин у країнах, цілковито залежних від COVAX. Це, зокрема, Уганда, Зімбабве, Бангладеш, Тринідад і Тобаго.

Ейлвард визнав масштаби нестачі вакцин. З 80 країн із низьким рівнем доходу, що беруть участь у програмі COVAX, “принаймні, половина не має достатньої кількості вакцин, – сказав він. – Більш як половина країн уже вичерпали запаси й вимагають додаткових доз. Але насправді, ймовірно, цей показник значно вищий”.

Водночас 21 червня адміністрація президента США оголосила, що планує пожертвувати 55 млн доз вакцин бідним країнам. З них 41 млн буде розподілено через COVAX, решта 14 млн – передано країнам, які вважаються пріоритетними.

Ці вакцини не включені до тих 500 мільйонів доз, які Байден пообіцяв передати через COVAX на саміті G7. Загалом Велика сімка зобов’язалася надати бідним країнам мільярд вакцин протягом цього року.

Проте передача вакцин може зіткнутися з логістичними проблемами, і перш ніж пандемію буде подолано, пройдуть місці або й роки.

Читайте також:
Китай не був “повністю відвертим”: США закликають розслідувати походження COVID-19

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна