Історик Бабіч знайшов нові документи, що засвідчують масові розстріли НКВС на Одещині

 

Одеський історик Олександр Бабіч знайшов у архівах матеріали кримінальної справи судмедексперта Івана Фрідловського, які свідчать про масові розстріли НКВС на території 6-го кілометра Овідіопольської дороги протягом 1937-1940 років.

Про це інформує Суспільне.

Документи вдалося знайти в румунських фондах Одеського обласного архіву Служби безпеки України. У матеріалах кримінальної справи завідувача міського моргу, судмедексперта Івана Фрідловського йшлося про масові розстріли співробітниками НКВС у районі “6-го км” в Одесі. Саме там, на думку Бабіча, поховано щонайменше 5 500 одеситів.

Згідно з документами, на допиті Фрідловський розповів, що входив до складу “комісії з розслідування звірств НКВС”. Навесні 1942 року його запросили визначити причину та давність смертей загиблих, знайдених у масовому похованні в районі аеропорту.

За словами Фрідловського, на місці він побачив могили, у яких лежали по 15-20 скелетів, всього – близько 270 людей. Після огляду він та ще двоє медекспертів, Жемайлович та Астахова, встановили, що причиною смертей були постріли в голову.

“Поранення на черепах були завдані вогнепальною зброєю з ближньої відстані, а про давність смертей дати висновок ми не змогли через брак матеріалів”, – розповів на допиті Фрідловський.

Історик Олександр Бабіч зазначив, що за участь у цій експедиції Фрідловського у січні 1945 року НКВС ув’язнив на шість років.

За словами Бабіча, знайдені матеріали дуже цінні, адже немає жодних інших документів, які би пояснювали, що відбувалося на “6-го км” у ці роки. Їх не знайшли ані в одеському архіві СБУ, ані в київському. Пошук ускладнений тим, що документи перебувають у різних архівах, деякі з яких – закриті, розповів історик.

“Обласний архів був закритий. Мені дозволили там працювати тиждень тому. Я єдиний, хто там наразі працює”, – зазначив Бабіч.

Наразі історик та новоутворена дослідницька комісія працюють у румунському фонді медико-санітарної дирекції 1942-1943 років. Вони перевіряють путівки водіїв та документи про оплату перенесення тіл загиблих.

Крім того дослідники звернулися з запитами до російського архіву ФСБ та румунських архівів.

Однак Бабіч припустив, що з архіву ФСБ відповіді “не дочекаються”.

У квітні 2021 року в Одеській міськраді повідомили про намір перепоховати рештки жертв політичних репресій, яких розстріляли орієнтовно в 1937-1938 роках. Для цього створили робочу групу, яка має підняти в архівах списки загиблих та визначити межі масового поховання.

На переконання історика Олександра Бабіча, поховання краще залишити на тому ж місці та зробити там меморіальний парк. Адже перепоховання потребує чимало коштів, а ідентифікація всіх загиблих триватиме доволі довго.

“Вийняти понад 5 тисяч рештків, розібрати кожну, з’ясувати причину смерті, за можливості встановити, хто ця людина була, – це дуже довгий та кропіткий процес. І якщо ми його розпочнемо, то він може затягнутися щонайменше на рік, а то й більше. Краще було би залишити їх там, вичистити територію від сміття, висадити дерева та створити меморіальний парк”, – зрезюмував Бабіч.

Читайте також:
Розкриті архіви онлайн: в УРСР розстріляли чиновників статистики, які показали втрати населення через Голодомор

В Івано-Франківську перепоховали знайдені тіла 134 жертв НКВС


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.