Мовний омбудсмен Кремінь закликав Раду не допустити внесення будь-яких змін до закону про мову

 

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова, голови і членів парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики про неприпустимість внесення будь-яких змін до мовного законодавства.

Про це у вівторок, 15 червня, інформує пресслужба мовного омбудсмена.

“Напередодні 25-ї річниці Конституції України та 30-ї річниці Незалежності триває цинічна масова атака на українську мову. Сьогодні до порядку денного сесії Верховної Ради України внесено законопроєкти №5554 і №5554-1, що передбачають відтермінування обов’язкового озвучування фільмів українською мовою на невизначений термін. Також сьогодні заплановано чергове засідання парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, на якому окремі народні депутати знову спробують внести до минулорічного законопроєкту про незалежність Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (№4107) нові неконституційні поправки і повністю скасувати обов’язковість української мови для фільмів і серіалів із 16 липня цього року”, – йдеться в повідомленні.

Тому Кремень звернувся до Разумкова і профільного комітету із закликом не допустити внесення будь-яких змін до мовного законодавства.

“Ми проти таких прихованих маніпуляцій із законодавством, які фактично призведуть до створення для громадян України додаткових обмежень за мовною ознакою, що неприпустимо. Тому законопроєкти №№4107, 5554, 5554-1 не можуть бути підтримані Верховною Радою України, як такі, що суперечать Конституції”, – наголосив уповноважений.

Читайте також:
Частина фракції “Голос” допомогла протягнути в порядок денний ВР зміну мовного закону

Омбудсмен Кремінь заявив про спробу мовної контрреволюції в Раді

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна