Справи Майдану: ексберкутівці Ейсмонт і Мохонь отримали по три роки ув’язнення

 

Шевченківський районний суд Києва оголосив вирок у справі ексберкутівців Віктора Ейсмонта та Володимира Мохоня щодо подій розгону Майдану 30 листопада 2013 року. Вони отримали по три роки позбавлення волі зі забороною обіймати посади в правоохоронних органах на три роки.

Про це інформує ГО “Адвокатська дорадча група” у фейсбуці.

” (…) Суд визнав ексберкутівців Віктора Ейсмонта та Володимира Мохоня винними у перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, вчинене групою осіб, що супроводжувалось насильством або погрозою застосування насильства (ч.1 ст. 28 ч.2 ст. 365 ККУ) – покарання в три роки позбавлення волі з забороною обіймати посади в правоохоронних органах на три роки”, – йдеться у повідомленні.

Також суд визнав Ейсмонта та Мохоня винними у перешкоджанні мирним зібранням (ч.1 ст. 28 ч.2 ст. 340 ККУ) та службовому підробленні (ч.1 ст 366 ККУ), але звільнив від відбування покарання у зв’язку із закінченням строку давності.

Окремо суд повністю задовольнив цивільний позов потерпілого Максима Федяя до Ейсмонта, Мохоня, Головного управління Нацполіції в Києві та МВС про відшкодування моральної шкоди у розмірі 400 тисяч гривень.

Читайте також:
Ексберкутівець Зінченко після обміну в 2019-му вступив в армію “ДНР”, – прокурор

Прокуратура звинувачувала колишнього командира відділення №1 взводу №1 оперативної роти №3 ПМОП “Беркут” — Володимира Мохоня та екскомандира відділення №2 взводу №2 оперативної роти №3 ПМОП “Беркут” Віктора Ейсмонта у перевищенні влади та службових повноважень, що супроводжувались діями, які ображають особисту гідність потерпілого.

Їм також інкримінували перешкоджання мирним мітингам, і складання та видачу завідомо неправдивих офіційних документів.

20 травня 2021 року відбувся суд, під час якого колишнім бійцям “Беркуту” вручили новий обвинувальний акт. До кваліфікації злочину прокуратура додала пункт про попередню змову, решта — залишилась без змін.

У справі йдеться про затримання протестувальника Максима Федяя 30 листопада 2013 року. За даними слідства, Ейсмонт та Мохонь затримали потерпілого біля стели на Майдані Незалежності 30 листопада 2013 року. Пізніше вони склали на нього рапорт про адміністративне правопорушення, куди внесли неправдиві факти. У подальшому це підтвердив апеляційний суд, який скасував покарання для Федяя.

Читайте також:
Суд дав дозвіл на заочне провадження щодо трьох ексберкутівців, яких підозрюють у розстрілах на Майдані

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна