Ексберкутівець Зінченко після обміну в 2019-му вступив в армію “ДНР”, – прокурор

 

Колишній боєць підрозділу “Беркут” Сергій Зінченко, який звинувачується в розстрілах на Майдані, після обміну в 2019 році залишився в Донецьку і вступив у окупаційну армію терористичної організації “ДНР”.

Таку інформацію на засіданні Святошинського районного суду Києва в середу, 2 червня, оприлюднив прокурор Ігор Земсков, передає Адвокатська дорадча група з посиланням на журналістку Тетяну Безрук.

“За оперативними даними установлено, що Зінченко станом на 20 січня 2021 року проживає в Донецьку та проходить службу на тимчасово окупованій території за контрактом у складі незаконного збройного формування одного із підрозділів 1-го армійського корпусу так званої “ДНР“, – зазначив під час засідання прокурор Земсков.

У відповідь на це адвокат обвинувачених Ігор Варфоломєєв зазначив, що хтось хоче дискредитувати Зінченка.

“Я вважаю, що ці дані є або умисною дезінформацією, для дискредитації Зінченка, або хтось поглузував, надавши такі оперативні дані”, – сказав адвокат. За його словами, адреса, яку прокурор зазначив як місце проживання Сергія Зінченка – не існує.

У коментарі журналісту проєкту Watchers прокурор Ігор Земсков додав, що інформацію про службу за контрактом прокуратура отримала у січні 2020 року.

“Це оперативна розвідувальна інформація, яку ми отримали в січні минулого року. Українська контррозвідка встановила також точну адресу проживання Зінченка — включно з вулицею і квартирою, в якій він мешкає. Крім того, ми знаємо, що він захоплюється спортивним клубом “Верес” і, припускаємо, його відвідує”, — заявив Земсков.

На питання, чи має прокуратура інформацію щодо нинішньої зайнятості інших обвинувачених, Земсков відповів заперечно.

“Контррозвідка не має інформації щодо діяльності інших двох обвинувачених, Янішевського та Аброськіна. Однак ми точно знаємо, що вони перебувають на тимчасово окупованих територіях Донбасу і заявляли про намір отримати паспорти. Ми припускаємо, що йдеться або про документи Російської Федерації, або про документи так званої ДНР”, — пояснив Земсков.

Як повідомляла “Новинарня“, 29 грудня 2019 року відбувся обмін полоненими між Україною і ОРДЛО. В Україну повернули 76 осіб, яких тримали в полоні на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей. Україна видала 127 утримуваних осіб, зокрема п’ятьох ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах на Майдані.
При цьому Апеляційний суд Києва перед обміном звільнив з-під варти трьох екс-“беркутівців”, обвинувачених у вбивстві 48 і поранені 80 осіб на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року. З-під варти відпустили Олега Янішевського, Сергія Зінченка та Павла Аброськіна.
Суд також скасував домашній арешт двом іншим колишнім “беркутівцям”, обвинувачуваним у цій справі, – Сергію Тамтурі й Олександру Маринченку. Їх усіх звільнили під особисте зобов’язання.

Читайте також:
Обміняні екс-“беркути” Тамтура й Маринченко повернулися до Києва і просять амністію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна