Суд дав дозвіл на заочне провадження щодо трьох ексберкутівців, яких підозрюють у розстрілах на Майдані

 

Святошинський районний суд Києва дав дозвіл на заочне судове провадження щодо трьох ексберкутівців, обвинувачених у справі розстрілів людей на Майдані під час Революції гідності – Олега Янішевського, Сергія Зінченка та Павла Аброськіна.

Про це в середу, 2 червня, повідомив журналіст Станіслав Козлюк у фейсбуці.

Ексберкутівців Янішевського, Зінченка та Аброськіна раніше обміняли в межах великого обміну з бойовиками.

Про заочний суд над підозрюваними просив прокурор Ігор Земсков. На засіданні він зазначив, що Зінченко досі перебуває в окупованому Донецьку і пішов на службу до так званого “1-го армійського корпусу “ДНР”.

Також, за даними прикордонників, Аброськін міг виїхати в Російську Федерацію.

Тому прокуратура просила суд дозволити заочний процес, а також об’єднати справу цих трьох підозрюваних із справою ще двох ексберкутівців Олександра Маринченка та Сергія Тамтури, яких також обміняли, але вони згодом повернулися в Україну.

Земсков повідомив, що Інтерпол відмовився розшукувати Зінченка, Аброськіна і Янішевського, мотивуючи це політичними причинами.

Нагадаємо, 29 грудня 2019 року відбувся обмін полоненими. В Україну повернули 76 осіб, яких тримали в полоні на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей. Україна видала 127 утримуваних осіб, зокрема п’ятьох ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах на Майдані.

При цьому Апеляційний суд Києва перед обміном звільнив з-під варти 3 ексберкутівців, обвинувачених у вбивстві 48 і поранені 80 осіб на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року. З-під варти відпустили Олега Янішевського, Сергія Зінченка та Павла Аброськіна.

Суд також скасував домашній арешт двом іншим колишнім беркутівцям, обвинувачуваним у цій справі, – Сергію Тамтурі й Олександру Маринченку. Їх усіх звільнили під особисте зобов’язання.

Цьому рішенню передувала скандальна зміна прокурорів у кримінальному провадженні на лояльних до обвинувачених.

Читайте також:
“Били кийками, поки не втратив свідомість”. Майданівець у суді над харківським “беркутом” розповів, як 18 лютого на Інститутській “правоохоронці” калічили людей

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна