“Переконані, що Росія є стороною конфлікту”: лідери G7 вимагають від РФ припинити “дестабілізуючу поведінку”. ПІДСУМКИ САМІТУ

 

 

Лідери держав “Великої сімки” у підсумковому комюніке триденного саміту, який завершується 13 червня у Британії, звернулися до Росії з вимогами щодо вирішення конфлікту на Донбасі.

Про це повідомляє “Європейська правда“.

Серед іншого, лідери G7 закликали Росію знизити напруженість і діяти відповідно до її міжнародних зобов’язань, вивести російські війська і техніку, розміщені на східному кордоні України і на Кримському півострові.

“Ми залишаємось твердо переконані, що Росія є стороною конфлікту на сході України, а не посередником. Ми підтверджуємо нашу підтримку «нормандського процесу» для забезпечення виконання Мінських угод, і закликаємо Росію й підтримувані нею збройні формування до конструктивної взаємодії та підтвердження прихильності перемир’я”, – зазначається і заяві, ухваленій всіма лідерами держав G7.

“Група семи” також підтвердила свою підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.

Крім того, лідери G7 закликали Україну до подальшого проведення реформ.

“Ми підтверджуємо наші зусилля зі зміцнення демократії та інститутів України, заохочуючи до подальшого прогресу в проведенні реформ”, – сказано в комюніке.

В окремому пункті комюніке лідери “Великої сімки” закликали Росію “припинити дестабілізуючу поведінку“.

“Ми підтверджуємо нашу зацікавленість у стабільних і передбачуваних відносинах з Росією і продовжимо взаємодіяти в тих питаннях, які представляють взаємний інтерес”, – зазначається в заяві “Групи семи”.

“Ми підтверджуємо наш заклик до Росії припинити свою дестабілізуючу поведінку і зловмисні дії, включаючи втручання в демократичні системи інших країн, і виконати свої міжнародні зобов’язання та зобов’язання в галузі прав людини”, – додають лідери G7.

Читайте також:
На саміті G7 домовляються про альтернативу китайському плану “Один пояс, один шлях”

Як зазначається в підсумковому комюніке саміту, лідери держав “Групи семи” визначили шість пріоритетів, які ляжуть в основу їхніх спільних глобальних дій для забезпечення процвітання планети.

Перший пріоритет – зупинити пандемію і підготуватися до майбутнього, активізувавши міжнародні зусилля, щоб вакцинувати весь світ. G7 ставить за мету надати якомога більше безпечних вакцин якомога більшій кількості людей.

“Загальні зобов’язання G7 з початку пандемії передбачають в цілому надання більше 2 мільярдів доз вакцини, що включає зобов’язання, взяті нами в лютому 2021 року, коли ми востаннє зустрічалися, і тут, в Карбіс-Бей, надати 1 мільярд доз протягом наступного року”, – сказано в комюніке.

Одночасно лідери G7 пообіцяли створити відповідні рамки для посилення колективної оборони від загроз глобальному здоров’ю, збільшивши і координуючи глобальні виробничі потужності на всіх континентах; поліпшивши систему раннього попередження; і підтримуючи науку задля скорочення циклу розробки безпечних та ефективних вакцин, методів лікування і тестів з 300 до 100 днів.

Другий пріоритет – пожвавлення економіки. Для його реалізації лідери G7 впроваджуватимуть плани з відновлення економіки, засновані на підтримці в розмірі 12 трильйонів доларів, виділених під час пандемії. Основна мета – сприяти економічному зростанню в майбутньому, з планами, які створюють робочі місця, інвестують в інфраструктуру, стимулюють інновації, підтримують людей.

Третій пріоритет – забезпечити майбутнє процвітання, виступаючи за більш вільну і справедливу торгівлю в рамках реформованої торговельної системи, стійкішу глобальну економіку і справедливу глобальну податкову систему.

Четвертий пріоритет – захистити планету, підтримуючи зелену революцію, яка створює робочі місця, скорочує викиди і прагне обмежити підвищення глобальної температури до 1,5 градуса.

Лідери G7 зобов’язалися досягти нульового рівня викидів не пізніше 2050 року, скоротивши вдвічі свої колективні викиди за два десятиліття до 2030 року, збільшивши і поліпшивши фінансування боротьби зі зміною клімату до 2025 року; а також зберегти або захистити не менше 30% своєї суші й океанів до 2030 року.

П’ятий пріоритет – зміцнити партнерські відносини з іншими людьми по всьому світу.

G7 обіцяє розвивати нові партнерства шляхом поетапної зміни свого підходу до інвестицій в інфраструктуру, в тому числі через ініціативу з екологічно чистого і зеленого росту. G7 прагне поглибити своє нинішнє партнерство до нової угоди з Африкою, в тому числі за рахунок збільшення підтримки з боку Міжнародного валютного фонду країнам, які найбільше потребують підтримки

Шостий пріоритет – сприймати свої цінності як міцну основу успіху в світі, який постійно змінюється.

“Ми будемо використовувати силу демократії, свободи, рівності, верховенства права і поваги прав людини, щоб відповісти на найважливіші питання і подолати найсерйозніші проблеми.

Ми будемо робити це таким чином, щоб цінувати особистість і просувати рівність, особливо гендерну рівність, в тому числі шляхом підтримки цілі щодо залучення 40 мільйонів дівчаток в освіту та виділення не менше 2¾ мільярда доларів на Глобальне партнерство в галузі освіти”, – йдеться в ухваленому документі.

Читайте також:
Зеленський приїхав на Луганщину з послами G7 та ЄС

Як писала “Новинарня“, 47-й саміт лідерів країн “Великої сімки” відбувався 11-13 червня на курорті Карбіс-Бей, що на узбережжі британського півострова Корнуолл (Південно-Західна Англія).  Серед учасників саміту – постійні учасники G7: лідери США, Японії, Німеччини, Великої Британії, Франції, Італії та Канади. Також до саміту запросили приєднатися лідерів Індії, Південної Кореї, Австралії, Південної Африки.

Велика Британія цього року головує у G7, тому саміт відбувся на її території.

Учасники саміту обговорювали глобальну кампанію щеплення проти коронавірусу, зміну клімату, створення противаг посиленню економічного і політичного впливу Китаю тощо.

На другий день саміту очільниця Єврокомісії Урсула Фон дер Ляєн повідомила, що на сесії, присвяченій зовнішній політиці, лідери держав “Групи семи” обговорили також питання Східного партнерства ЄС. Передусім – агресію РФ проти України, ситуацію в Білорусі та спільну відповідь на підривні дії Росії.

“Оскільки Росія продовжує підривати порядок європейської безпеки, ми можемо розраховувати на міцний трансатлантичний альянс для вирішення цієї проблеми“, – зазначила фон дер Ляєн у твітері.

Вона додала, що Україна займає важливе місце в спільному порядку денному країн “Великої сімки”: “G7 підтримує територіальну цілісність України і готова допомогти в її зусиллях щодо реформування. Україні потрібні сильні інститути, що діють на основі верховенства права”, – підкреслила глава Єврокомісії.

Фон дер Ляйн також від імені всієї “Групи семи” висловила стурбованість ситуацією в Білорусі й нагадала, що Євросоюз працює над інвестиційним планом на суму 3 мільярди євро для підтримки майбутньої демократичної Беларусі.

Окрім того, вони домовилися активізувати боротьбу з дезінформацією і кіберзлочинністю, особливо з хакерською діяльністю із застосуванням вірусів-вимагачів, заявила раніше глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Нагадаємо, напередодні саміту президент США Джо Байден прибув до Британії та провів двосторонні переговори з прем’єр-міністром Сполученого Королівства Борисом Джонсоном, за результатами яких лідери оприлюднили заяву.

16 червня Байден проведе у швейцарській Женеві зустріч із президентом РФ Путіним.

Читайте також:
Велика сімка закликала Росію припинити ескалацію на кордонах України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна