На саміті G7 домовляються про альтернативу китайському плану “Один пояс, один шлях”

 

Країни Великої сімки мають намір кинути виклик китайській ініціативі “Один пояс, один шлях”, створивши фонд підтримки інфраструктурних проєктів для країн, що розвиваються. Це одна з пропозицій саміту G7, що відбувається в Корнуоллі, Англія.

На цю мету, за словами високопоставленого чиновника в адміністрації президента США, планується витратити кілька трильйонів доларів.

Американський чиновник, який поспілкувався з журналістами на умовах анонімності, заявив, що США також будуть підштовхувати інших лідерів G7 до “конкретних дій щодо примусової праці” в Китаї, а також до включення критики Пекіна в остаточне комюніке саміту, інформує Reuters.

“Тут мова йде не лише про протистояння чи боротьбу з Китаєм. Але до цього часу ми не пропонували позитивної альтернативи, яка відображає наші цінності, наші стандарти та наш спосіб ведення бізнесу”, – зазначило джерело.

Як відомо, реалізація проєкту “Один пояс, один шлях” в Китаї почалася у 2013 році та включає в себе інвестування в інфраструктурні проєкти, в першу чергу в країнах Азії та Європи. Відповідну угоду про співпрацю Китай уклав із понад сотнею країн.
Цей проєкт суттєво розширює економічний та політичний вплив КНР, що викликає стурбованість у США та деяких інших країнах. Зокрема, президент Джо Байден вже озвучував ідеї про створення інфраструктурного проєкту на противагу китайському.

Лідери країн Великої сімки зібралися на 47-й саміт, який відбувається 11-13 червня в очному форматі на курорті Карбіс-Бей на узбережжі британського півострова Корнуолл (Південно-Західна Англія).  Серед учасників саміту – лідери США, Японії, Німеччини, Великої Британії, Франції, Італії та Канади. Також до саміту запросили приєднатися лідерів Індії, Південної Кореї, Австралії, Південної Африки.
Велика Британія цього року головує у G7, тому саміт відбувається на її території.
У центрі уваги учасників саміту, як очікується, будуть зокрема глобальна кампанія щеплення проти коронавірусу та зміна клімату.
Напередодні президент США Джо Байден прибув до Британії та провів двосторонні переговори з прем’єр-міністром Сполученого Королівства Борисом Джонсоном, за результатами яких лідери оприлюднили заяву.
Після саміту Сімки 16 червня Байден проведе в Женеві зустріч із президентом РФ Путіним.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна