ДПСУ відписалася на запит “Новинарні” щодо військової контрабанди з Росії на кордоні в Сумській області

 

Адміністрація Держприкордонслужби відповіла відпискою на запит “Новинарні” щодо ймовірного заподіяння шкоди обороноздатності України після оприлюднення пресслужбою ДПСУ інформації і відео про затримання на кордоні в Сумській області контрабанди військового призначення з РФ.

Наша редакція надсилала запит після того, як 29 травня на сайті ДПСУ з’явилася інформація про те, що прикордонники Сумського загону припинили незаконне переміщення з території РФ продукції військового призначення, яка підлягає державному експортному контролю.

Ішлося про затримання біля н.п. Пушкарне контрабандиста – мешканця Сум, який переправляв із Росії через кордон 10 коробок із великою кількістю товарів військового призначення. Було складено адмінматеріали за ст. 204-1 КУпАП; за повідомленням Сумського прикордонного загону слідчі обласного УСБУ внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 333 ККУ.

При цьому пресслужба ДПСУ оприлюднила значну кількість фото- та відеоматеріалів, які показують, що саме містилося в коробках, звідки вони прибули та для чого могли призначатися.

Із повідомлення пресслужби ДПСУ випливає, що обладнання ймовірно призначене для авіації та радіолокаційних служб Збройних Сил України. Відповідно, користувачі соцмереж різко негативно відгукнулися про позицію ДПСУ зробили висновок: переправлення дефіцитних товарів із країни-агресора може бути операцією в інтересах ЗС України, яку, можливо, проводила українська агентура в РФ.

Повідомлення, фото і відео, розміщені на сайті Держприкордонслужби, спрямовані не лише на покарання контрабандиста та блокування незаконного трафіку товарів, а й фактично сприяють ФСБ РФ з’ясувати походження “посилки”, призначеної для українського війська, і вирахувати всіх таємних учасників цієї поставки – українську резидентуру.

У зв’язку з цим “Новинарня” просила адміністрацію ДПСУ дати відповідь на такі запитання:

  • Яку мету переслідувала пресслужба ДПСУ, оприлюднюючи на сайті детальну інформацію про затримання контрабанди в районі н.п. Пушкарне, фото, відео із вмістом коробок та розповідь прессекретаря Сумського загону Романа Ткача?
  • Як керівництво ДПСУ прокоментує цей інцидент? Чи не вбачає в таких діях підлеглих дії на підрив обороноздатності України?
  • Чи буде вжито дисциплінарних заходів щодо винуватців оприлюднення, ймовірно, секретної інформації про “сіру” поставку в інтересах Повітряних Сил ЗСУ?

Від Держприкордонслужби 10 червня ми отримали листа за підписом першого заступника голови ДПСУ Володимира Нікіфоренка, з якого випливає, що Служба вважає своє перше повідомлення про цю подію вичерпним. Керівництво ДПСУ не надало інших коментарів та відповідей на наші додаткові запитання, визнавши водночас, що в публікації немає таємної інформації.

“Згідно з Законом України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», органи державної влади зобов’язані надавати засобам масової інформації повну інформацію про свою діяльність через відповідні інформаційні служби органів державної влади та органів місцевого самоврядування, забезпечувати журналістам вільний доступ до неї, окрім випадків, передбачених Законом України «Про державну таємницю».
У зазначеній Вами публікації висвітлена інформація про виконання покладеного на Державну прикордонну службу України обов’язку щодо запобігання кримінальним та адміністративним правопорушенням, протидію яким законодавством віднесено до компетенції служби, їх виявлення та припинення, здійснення провадження у справах про адміністративні правопорушення.
Інформація з обмеженим доступом у публікації відсутня”, – ідеться в листі.

Відповідь ДПСУ на запит “Новинарні

Нагадаємо, раніше в Росії українця засудили за контрабанду військової техніки.

Читайте також:
“Ідіоти, ні щоб нагородити”: на Сумщині прикордонники “засвітили” затриману контрабанду з РФ для авіації ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна