У Мюнхені помер останній з визволителів концтабору Аушвіц

 

98-річний ветеран Червоної армії Давид Душман помер у ніч з 4 на 5 червня в лікарні Мюнхену. Він був одним із солдатів, які брали участь у звільненні нацистського концтабору Аушвіц.

Про це повідомила Єврейська культурна громада у Мюнхені в неділю, 6 червня.

“Душман був на передовій, коли у 1945 році викрили концтабір нацистів. Він був одним із визволителів Аушвіцу та врятував незліченні життя. Ми залишаємося йому глибоко вдячними та збережемо памʼять про нього”, — йдеться у заяві громади.

В інтерв’ю Reuters він розповідав, що у віці 21 року 27 січня 1945 року він повалив танком електричний паркан концтабору, а потім ділився з ув’язненими їжею.

“Коли ми прибули, то побачили огорожу та цих нещасних людей. Ми прорвали паркан своїми танками… Вони усі стояли у формі, тільки очі [було видно] — це було дуже страшно і жахливо”, — розповідав Душман.

За його словами, він не знав про концтабір Аушвіц до його визволення. Тільки після війни дізнався про жорстокість нацистів.

За інформацією ВВС, Душман був одним із усього 69 людей, які вціліли з його 12-тисячної дивізії, й отримав серйозні поранення під час війни. Але він став одним з найкращих фехтувальників Радянського Союзу, а згодом і одним з найвідоміших світових тренерів з фехтування, заявив Міжнародний олімпійський комітет (МОК).

Він тренував жіночу команду Радянського Союзу з фехтування понад 30 років і був свідком смертельного теракту проти ізраїльських спортсменів на Олімпійських іграх у Мюнхені в 1972 році.
“Ми почули постріли та гул вертольотів над нами. Ми жили прямо навпроти ізраїльської команди. Ми та всі інші спортсмени були нажахані”, – сказав він у газеті Abendzeitung у 2018 році.

Його друг, голова МОК і колега-фехтувальник Томас Бах, віддав шану померлому.
“Коли ми познайомились у 1970 році, він негайно запропонував мені дружбу та поради, попри свій особистий досвід під час Другої світової війни та в Аушвіці й те, що він був єврейського походження”, – сказав пан Бах, який є німцем.

“Це був такий глибокий людський жест, що я ніколи його не забуду”.

До 94 років він майже щодня ходив до свого фехтувального клубу, де проводив уроки.

Читайте також:
У мережі оприлюднили фото із концтабору “Аушвіц”, які зберегла ув’язнена із Закарпаття

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна