У мережі оприлюднили фото із концтабору “Аушвіц”, які зберегла ув’язнена із Закарпаття

 

27 січня відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Саме в цей день, 75 років тому, було звільнено найбільший нацистський “табір смерті” — “Аушвіц-Біркенау”, розташований біля польського міста Освенцим.

Напередодні цієї дати автори фільму “Освенцим: Нерозказане” відреставрували деякі з унікальних рідкісних фото концтабору, зроблених невідомим німецьким фотографом, вперше представивши їх у кольорі.

Як повідомляє “Новинарня“, про це пише британське видання Daily Mail.

Альбом із цими світлинами, що складається зі 193 фотографій на 56 сторінках, був знайдений колишьою ув’язненою “Аушвіца” Лілі Джейкоб в іншому таборі – “Дора-Міттельбау”, куди її перевели в останні роки Другої світової.

За кілька днів до звільнення цього табору американськими військами Лілі заразилася тифом, після чого її перевели у звільнені бараки СС.

Фото: Daily Mail

“Тремтячи від холоду у своїй рваній табірній робі, маючи під рукою лише тонкі простирадла, вона почала шукати інший одяг в барачних шафах. Саме там вона знайшла цей альбом, укритий під піжамним костюмом. Гортаючи його сторінки, вона побачила фотографії двох своїх братів — 8-річного Ізраеля й 10-річного Зеліка”, — розповіли про її історію журналісти британського видання.

Фото: Daily Mail

Після війни жінка забрала фотоальбом у своє рідне селище Білки (до 1944 року перебувало у складі Угорщини, після — у складі Радянської України) на Закарпатті.

Щодня Джейкоб виходила на перон місцевого вокзалу, чекаючи прибуття поїзда з членами її родини, які могли пережити табори, проте ніхто з них не повернувся.

Фото: Daily Mail

Потім разом із чоловіком вона переїхала до Маямі (США) — проте розголос про існування виявленого нею альбому поширився серед багатьох людей, що пережили Освенцим.

Фото: Daily Mail

Багато з них відвідували будинок Лілі Джейкоб із надією знайти на фотографіях родичів — якщо люди впізнавали своїх близьких на світлині, жінка її віддавала.

Фото: Daily Mail

1980 року відомий мисливець на нацистів, адвокат Серж Кларсфельд переконав її доставити альбом на зберігання до Меморіального комплексу історії Голокосту “Яд Вашем”.

Джейкоб прийняла пропозицію — на шляху до Єрусалима вона відвідала Освенцим, щоби вшанувати пам’ять загиблих.

17 грудня 1999 року Лілі Джейкоб пішла з життя.

Читайте також:
Зеленський розповів прем’єру Ізраїлю три історії про жертв Голокосту, одну з них – родинну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.