Зеленський розповів прем’єру Ізраїлю три історії про жертв Голокосту, одну з них – родинну

 

Президент України Володимир Зеленський розповів прем’єр-міністру Ізраїлю Біньяміну Нетаньягу три історії, пов’язані з Голокостом і Україною. Одна з них – про сім’ю його діда, трьох братів якого розстріляли німці.

Як повідомляє “Новинарня“, це йшлося на зустрічі Зеленського і Нетаньягу в Тель-Авіві в п’ятницю, 24 січня.

Зеленський, який напередодні не потрапив на Всесвітній форум пам’яті Голокосту, зачитав ізраїльському прем’єру звернення з приводу Голокосту.

“У мене є три історії, які я хотів би вам зараз розповісти – про Голокост і Другу світову війну. Одна історія була про Саїде Аріфову, яка врятувала 88 євреїв, видавши їх за кримських татар, друга – про українського священника греко-католицької віри Омеляна Ковча, який рятував євреїв, видавши їм близько 600 метрик про хрещення – і відмовився достроково покидати табір “Майданек” зі 700 в’язнями, хоча вдома його чекали шестеро дітей. Ці історії, насправді, про одне: твоя національність, релігія, вік, стать, місце народження втрачають значення, коли є добре серце, що рухає тобою, і тотальне зло, якому ти протистоїш”, – сказав Зеленський.

Третя історія, яку повідав президент, була його особистою, сімейною.

“І я розповім ще одну історію – історію сім’ї, де було четверо братів. Троє з них, а також їхні батьки, стали жертвами Голокосту: їх розстріляли німецькі окупанти, що увірвалися в Україну. Залишився четвертий брат – у той час він був на фронті. Він повернувся живим, пройшов Другу світову війну, зробивши внесок у перемогу над нацизмом і людиноненависницьку ідеологію. Через два роки після війни в нього народився син, а через 31 рік – онук. Через 40 років онук став президентом – і сьогодні він стоїть перед вами, пане прем’єр-міністре“, – озвучив Зеленський.

Як відомо, Зеленський 23-24 січня перебуває з робочим візитом в Ізраїлі з метою участі у пам’ятних заходах у межах Світового форуму Голокосту, присвяченого 75-ій річниці визволення концтабору Аушвіц.

Читайте також:
У “Яд Вашем” розкритикували рішення Зеленського поступитися місцем на форумі в Єрусалимі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна