“Бабин Яр”: уряд доручив опрацювати питання передачі в оренду будинку колишньої контори Лук’янівського єврейського кладовища. УТОЧНЕНО

уточнено

Кабінет Міністрів дав доручення Фонду державного майна України опрацювати питання щодо можливої передачі в оренду приватному російському проєкту будинку колишньої контори Лук’янівського єврейського кладовища, де може бути створений державний музей про історію Бабиного Яру.

У протоколі засідання оргкомітету з питань перспективного розвитку заповідника “Бабин Яр” від 29 квітня 2021 року у пункті 5 записано: “Фонду держмайна разом із МКІП, Мін’юстом, Мінфіном та за участю Національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр” опрацювати пропозицію благодійної організації “БФ “Меморіал Голокосту “Бабин Яр” щодо можливості та механізму передачі їй в оренду будівлі по вул. Юрія Іллєнка, 44 у м. Києві”.

Водночас співпрезидент Вааду України Йосиф Зісельс у п’ятницю, 4 червня, поширив інакшу інформацію (інтерпретацію): “Як стало щойно відомо, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль надав доручення Фонду державного майна України віддати в оренду приватному російському проєкту “Меморіал Голокосту “Бабин Яр” реконструйований на державні кошти будинок колишньої контори Лук’янівського єврейського кладовища, який є частиною українського проєкту комплексної меморіялізації Бабиного Яру”.

В іншому дописі Зісельс додав, що юридична адреса російського приватного проєкту “Меморіал Голокосту “Бабин Яр”, якому уряд збирається віддати в оренду будинок колишньої контори єврейського кладовища, збігається з юридичною адресою “Альфа-банку” в Україні з точністю до номерів кімнат на 9-му поверсі бізнес-центру “Торонто”.

За даними “Історичної правди”, робоча група при Інституті історії України НАН України розробила два документи, які стосуються гідного вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру:

  • Концепцію створення Меморіального музею пам’яті жертв Бабиного Яру в історичній будівлі колишньої контори Єврейського кладовища по вул. Юрія Іллєнка, 44;
  • Концепцію комплексного розвитку (меморіалізації) Бабиного Яру з розширенням меж Національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр”.

“Обидва документи пройшли широке рецензування серед вітчизняних та зарубіжних фахівців, після чого були відповідним чином доопрацьовані. Концепцію комплексного розвитку Бабиного Яру було презентовано на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики 17 березня ц.р. Цей будинок – єдина вціліла споруда другого єврейського цвинтаря, зведений за проектом архітектора Володимира Ніколаєва у 1892 році”, – йдеться в повідомленні ЗМІ.

Зазначається, що в цьому місці знаходився головний вхід, і починалася центральна алея кладовища (відкрита в 1894 році), яка впиралася у відріг Кирилівського Яру.

Під час німецької окупації в будинку була розташована казарма команди 1005, якій було доручено спалення трупів у серпні-вересні 1943 року. За радянських часів, після руйнування (в кінці 1950-х) і офіційного закриття єврейського кладовища (в 1962-му), в будівлі облаштували гуртожиток для хокейної команди “Сокіл”. У 2010-х, коли “Сокіл” припинив свої виступи в професійному хокеї, будинок перейшов у введення Київської міської ради профспілок. Новий власник за договором іпотеки передав споруду приватній фірмі, тим самим перевищивши свої повноваження.

У результаті, у 2016 році за позовом прокуратури і рішенням суду будівлю було повернуто державі і, відповідно до постанови Кабінету міністрів грудня 2015 року, віддано Національному історико-меморіальному заповіднику “Бабин Яр” для створення Меморіального музею пам’яті жертв трагедії.

Будинок був відреставрований на державні кошти та кошти приватних спонсорів. Загалом в реставрацію вже вкладено більш ніж 30 млн грн та виділено ще 60 млн грн на 2021 рік., але поки що додаткові 60 млн грн. залишаються державному рахунку.

Читайте також:
Комітет Ради підтримав пропозицію щодо недопущення росіян до реалізації проєкту меморіалу “Бабин Яр”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна