Вибухи в Балаклії: до суду скерували обвинувачення щодо командира загону розмінування

 

Українські правоохоронеці скерували до суду обвинувальний акт щодо командира загону розмінування військової частини Збройних сил України у Балаклії Харківської області.

Про це у вівторок, 1 червня, інформує пресцентр Державного бюро розслідувань.

У відомстві нагадали, що в 2019 році на території військової частини під час завантаження вибухонебезпечних предметів відбулося їх загоряння та вибух. У результаті троє військовослужбовців загинули, ще троє – отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.

“За даними слідства, командир загону розмінування не вжив заходів щодо забезпечення захисту особового складу, дотримання правил техніки безпеки та не проконтролював їх роботу з вибухонебезпечними предметами”, – йдеться в пресрелізі ДБР.

Офіцера обвинувачують у недбалому ставленні до служби, вчиненому в умовах особливого періоду, що спричинило тяжкі наслідки за ч. 3 ст. 425 КК України.
Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 7 років.

В пресрелізі офісу генерального прокурора зазначають, що скеровані до суду матеріали стосуються колишнього військового ЗСУ.

Зазначається, зокрема, що йдеться про вибухи зенітно-ракетних комплексів ЗМ9 “Куб”.

“Командир загону, всупереч вимогам статутів та наказів, перебував у будівлі на адміністративній території військової частини, хоча мав бути присутнім на ділянках підрозділів, які виконують завдання із завантаження вибухонебезпечних елементів ЗРК ЗМ9 “Куб” та керувати діями підлеглих. Також він мав забезпечити особовий склад транспортними засобами, обладнаними для перевезення небезпечних вантажів, вжити заходів до забезпечення захисту військовослужбовців і майна, організувати правильну експлуатацію, збереження озброєння та техніки. Крім того, майор повинен був довести до відома підлеглих принципи дії вибухонебезпечних предметів та правила поводження з ними. Також він мав перевірити знання й навички особового складу після проходження навчання з пожежно-технічного мінімуму і забезпечити їх дистанційними засобами з метою транспортування вибухонебезпечних предметів – ЗРК ЗМ9 “Куб”, – йдеться в повідомленні пресцентру ОГП.

Нагадаємо, 15 листопада неподалік від міста Балаклія на Харківщині пролунали вибухи на складах 65-го арсеналу Збройних сил України.
Двоє військових саперів зазнали поранень, не сумісних із життям. Ще чотирьох військових госпіталізували до лікарень.

Читайте також:
Історія пожеж на військових складах: де в Україні вибухали боєприпаси

Вибухи на складах у Балаклії: СБУ заперечила версію Арахамії та розповіла про БПЛА над арсеналом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна