В Україні Музей воєнного дитинства відкриє першу виставку

 

У Музеї історії міста Києва протягом 23 червня – 12 липня пройде перша виставка Музею воєнного дитинства в Україні.

Як передає “Новинарня” у вівторок, 1 червня, виставка розповідатиме про повсякденне життя людей, чиє дитинство змінила війна.

Музей воєнного дитинства – єдиний музей у світі, що збирає свідчення людей, на дитинство яких вплинула війна в минулому або які досі живуть в зонах воєнних дій та на прифронтових територіях.

За допомогою особистих речей та пов’язаних з ними історій музей дозволяє уявити повсякденне життя в умовах війни.

“В українському суспільстві мало говорять про цивільне населення на війні, як і про те, як це – жити вздовж лінії розмежування. Діти, як і дорослі, стикаються з повним порушенням порядку життя. Їм доводиться все заново перебудовувати – від системи цінностей до щоденних практик. Однак діти продовжують жити в умовах конфлікту: вони спілкуються з родиною, зустрічаються з товаришами, ходять до школи. В їхніх історіях багато любові, стійкості і піклування. Саме цю частину їхнього життя ми покажемо на виставці”, –
зазначила директорка Музею воєнного дитинства в Україні Юлія Скубицька.

Музей представить колекцію речей, які учасники асоціюють зі своїм воєнним досвідом. На
виставці можна буде прочитати історії людей, дитинство яких проходить під впливом війни в
Україні. Також відвідувачі зможуть познайомитися з історіями дітей-свідків інших
міжнародних конфліктів.

Музей воєнного дитинства не лише збирає речі, а й документує аудіовізуальні свідчення людей, на дитинство яких вплинув збройний конфлікт. Архів свідчень також буде доступний для дослідників.

Довідково:
Музей воєнного дитинства – це міжнародна платформа, яка документує свідчення дітей і підлітків, які пережили досвід війни. Проєкт почався у 2011 році, а у 2013 вийшла книга з історіями людей, які пережили в дитинстві боснійську війну. Перша постійна виставка Музею відкрилася в січні 2017 року у Сараєві, Боснія і Герцеговина.
У 2018 році Музей отримав премію Європейський музей року від Ради Європи. У 2020 році Музей відкрив перше міжнародне представництво в Києві.

Читайте також:
У Збаражі відкрили музей російсько-української війни. ФОТО

Музей Майдану подав документи на визнання алеї Героїв Небесної Сотні національною пам’яткою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна