У Збаражі відкрили музей російсько-української війни. ФОТО

 

У Збаражі Тернопільської області відкрили музей російсько-української війни.

Про це в п’ятницю, 28 травня, інформує Zaxid.net.

Створення музею ініціювали ветерани АТО, волонтери й активні мешканці Збаразької громади. Ідею відкриття такого закладу подав батько Героя Небесної Сотні Устима Голоднюка – Володимир Голоднюк.

Після Революції Гідності і від початку військових дій на Донбасі він разом з однодумцями постійно допомагає бійцям, які воюють на Сході.

Уже сім років Голоднюк возить передачі та благодійну допомогу на фронт. А військові надсилають у Збараж пам’ятні для них речі – бойові стяги, прочитані листи від дітей з побажаннями.

Серед експонатів є навіть пробиті кулями бронежилети, використані туби з під бойової зброї, каски, які врятували життя бійцям.

Музей Збараж 2 Музей Збараж 5 Музей Збараж 6 Музей Збараж 7 Музей Збараж 4 Музей Збараж 8
<
>
Фото: Роман Полікровський/Facebook

Проте найпам’ятніший експонат, за словами Володимира Голоднюка, ще не виставлений. Адже невдовзі в музеї створять окрему експозицію, яка буде присвячена Революції Гідності.

В цю виставку і увійде найцінніша для Володимира річ – закривавлений одяг і блакитний шолом Устима Голоднюка, який загинув під час обстрілів біля виходу станції метро Хрещатик в Києві 20 лютого 2014 року.

У волонтерському штабі назбиралося вже більше чотирьох тисяч експонатів. Але досі не було відповідного приміщення, де могли би влаштувати виставку.

Тому громада Збаража звернулася до Тернопільської районної ради, щоби під музей російсько-української війни передали будинок, пам’ятку архітектури XIX століття.

Будинок розташований на вулиці Грушевського поруч із пам’ятниками командиру УПА Климу Савуру та двом наймолодшим Героями Небесної Сотні – Назарію Войтовичу та Устиму Голоднюку.

У будинку поки що відремонтували дві кімнати. В одній діє музей, а в іншій – волонтерський штаб допомозі бійцям російсько-української війни. До закладу вже проводять екскурсії, його також відвідують учні зі шкіл Збаража та навколишніх сіл, де їм проводять уроки патріотичного виховання.

Відвідати музей можуть також усі охочі щодня з 8:00 по 17:00.

Читайте також:
“Діти мають знати, хто їх захищає”: про що розповідає музей “Доброволець” у Фастові


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.