У справі Єфремова суд доручив провести слідчі дії на території РФ

 

Прокуратура повинна провести слідчі дії на території Російської Федерації, щоби відшукати оригінали записів з круглого столу в держдумі РФ, під час якого колишній народний депутат від “Партії регіонів” Олександр Єфремов міг висловлювати антиукраїнські тези.

Таке рішення у квітні цього року ухвалив Старобільський суд Луганської області. Під час засідання, яке відбулося 24 травня, прокуратура просила роз’яснити цю ухвалу, однак суд відмовив, передає Watchers.Media.

Як відомо, Олександра Єфремова звинувачують в організації захоплення будівлі Луганської обласної державної адміністрації навесні 2014 року, у пособництві під час захоплення будівлі Управління Служби безпеки України в Луганській області, вчиненні умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України.

На попередньому засіданні, яке відбулося 16 квітня, прокурор Роман Гавриш просив призначити повторну лінгвістичну експертизу щодо висловлювань Єфремова на так званому “круглому столі” в Росії, який відбувався 2014 року. Саме там, на думку слідства, Єфремов висловлював антиукраїнські тези.

Водночас адвокат обвинуваченого Євген Солодко заявив, що така експертиза передчасна, адже у матеріалах справи немає оригіналів для проведення такої експертизи: техніки, на яку здійснювали запис «круглого столу», стенограми, звукозаписів, відеозаписів.

Тож 16 квітня суд доручив прокуратурі провести слідчі дії на території іншої держави, щоб віднайти оригінали відео- чи звукозаписів “круглого столу”. Окрім того, суд доручив з’ясувати, чи проводився цей захід взагалі.

Під час засідання 24 травня прокурор просив роз’яснити це рішення, однак суд відмовив.
Раніше в суді переглянули відеозапис так званого “круглого столу по ситуації в Україні”, який 2014 року відбувся у Держдумі РФ. Брав у ньому участь і один з тогочасних лідерів “Партії регіонів” Олександр Єфремов.

Серед “спікерів” заходу був відомий своєю антиукраїнською позицією депутат Держдуми РФ Володимир Жириновський. Під час «круглого столу» виступали російські політики, які згадували термін «Новоросія» відносно українського Донбасу.
Після слів Жирировського про розділення України на північно-західну та південно-східну, де остання мала б бути “проросійською”, Єфремов вийшов за трибуну і сказав: “Тут безумовно говорилися правильні речі…”.

Прокуратура доводить в суді, що цими словами Єфремов висловив свою згоду з позицією Жириновського та інших політиків РФ.

Єфремова затримали 30 липня 2016 року за підозрою у причетності до створення та діяльності угруповання “ЛНР”, дій із метою зміни меж території України та заволодіння майном “Луганськвугілля”. Також екс-“регіонала” звинувачують у державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України).
Сам Єфремов усі звинувачення на свою адресу відкидає.

4 січня 2017 року Генеральна прокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно Єфремова.

13 січня 2017 року Єфремова з Києва конвоювали до Старобільська, де він досі перебуває під арештом у СІЗО (суд щоразу продовжує такий запобіжний захід на два місяці).

1 квітня 2017 року Генеральна прокуратура закрила одне з трьох кримінальних проваджень щодо Єфремова – з приводу розпалювання ворожнечі, а суд виніс рішення про повернення йому застави в сумі 60 900 грн.
Тоді начальник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк повідомив: “Справа стосувалася публічних виступів Єфремова у період лютого – квітня 2014 року. За результатами розслідування, саме за фактом розпалювання міжнаціональної ненависті, її закрито. За висновками експертизи, саме такого різновиду злочину в цьому немає. Але ці заяви перевіряються у загальному контексті розслідування великої справи щодо сепаратизму. Їм ще дадуть оцінку”.

Щодо Єфремова було порушено ще два провадження – про зловживання службовим становищем і прийняття диктаторських законів ВР 16 січня 2014 року, а також про вплив на тендерні процедури вугледобувної промисловості у Луганській області.

У 1998-2005 роках Єфремов очолював Луганську ОДА.

22 липня Апеляційний суд Києва відпустив під цілодобовий домашній арешт ексголову фракції ПР Єфремова.

Читайте також:
Підривник одеського Управління СБУ отримав вирок та вже вийшов із СІЗО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна