“Брудна” бомба в Прип’яті: ССО відпрацювали радіаційну і хімічну розвідки в зоні відчуження. ФОТО

 

У Прип’яті на Київщині відбувся начальний збір воїнів підрозділів хімічного, біологічного, радіологічного та ядерного захисту Сил спеціальних операцій України.

Про маневри та їхній сценарій повідомила в понеділок, 31 травня, пресслужба Командування Сил спеціальних операцій України.

Зазначається, що сценарій практичного заняття відповідає реальним ситуаціям і загрозам: у місті відбуваються бойові дій між армійськими підрозділами і незаконними збройними формуваннями.

Фото: пресцентр КССО

“Противник, аби посіяти паніку серед цивільного населення, застосовує так звану “брудну” бомбу – вибуховий пристрій, споряджений радіаційними елементами. Відтак завдання з радіаційної розвідки доручають виконувати зведеній групі CBRN Defense ССО України”, – йдеться в повідомленні.

Оскільки заняття відбувалися в зараженій місцевості, то всі фахівці використовували захисний одяг.

Фото: пресцентр КССО

Під час навчань відпрацьовували мікрорайони міста пішими групами – працювали з вимірювальними приладами як на вулиці, так і проводили радіаційний контроль навколишніх будівель.

В одному з будинків спецпризначенці мали виявити та ідентифікувати підпільну лабораторію з виготовлення саморобнної зброї масового ураження.

“За легендою тренування, діям фахівців ХБРЯ захисту передувала робота бойових груп. Вони вибили з квадрату умовних терористів і під час розвідки виявили підпільну лабораторію”, – переповідають хід навчань в КССО.

Фото: пресцентр КССО

“Далі проводять “семплінг” – збір доказів підготовки теракту, що є досить новим поняттям для українських Збройних сил. Фахівці відбирають проби речовин зі знайдених у лабораторії ємностей та навіть невеликої калюжі на столі – будь-які підозрілі речовини мають бути ідентифіковані. Всі процедури мають чітко визначену послідовність, і кожен рух спеціалістів прописаний у настановах НАТО”, – розповідають у Командуванні ССО.

“Найкориснішим і найцікавішим було відпрацювання радіологічного, хімічного, біологічного захисту: проведення розвідки в пішому порядку, робота з радіаційно-хімічними приладами, відбір проб в небезпечній зоні. Все приблизно так, як потрібно працювати по-бойовому. Дуже сподобалося орієнтування, визначення маршрутів, виявлення зараження, доповіді” – розповів після заняття його учасник – військовослужбовець ССО України Олександр.

Військовослужбовці Сил спеціальних операцій, запевняють у Командуванні, нині відходять від застарілих стандартів СРСР, якими користувалися у навчальних центрах. На заняттях у Чорнобильській зоні відчуження вони застосовували сучасні настанови країн НАТО, що найкраще відповідають сучасним реаліям, адже “засновані на передовому досвіді, отриманому у військових конфліктах і терактах у всьому світі”.

Фото: пресцентр КССО

“Робота служб CBRN нині дуже актуальна. Як ми бачимо із сучасних локальних війн, таких як, наприклад, у Сирії, застосування хімічної зброї, зокрема, різними терористичними організаціями, використання саморобної зброї масового ураження з різними отруйними речовинами, а також різні техногенні катастрофи приводять до того, що служби CBRN мають активно працювати” – каже фахівець служби CBRN Defense підрозділу ССО України Мирослав.

Серед задач, які відпрацювали воїни ССО було і проведення хімічної розвідки. Під час кожної вправи воїни звітували до штабу про хід та виконання завдання. Усі доповіді робили за загальною процедурою, передбаченою силами Північно-Атлантичного Альянсу.

На заняттях у Прип’яті працювали і ті військовослужбовці ССО, які вже перебувають на бойовому чергуванні у Силах реагування НАТО.
Під час цих маневрів у зоні відчуження працювали фахівці підрозділів ХБРЯ захисту (скорочено від “Хімічний, біологічний, радіологічний, ядерний захист”) ССО України. Українські воїни використовують саме таку абревіатуру, що походить від назви підрозділів країн НАТО – CBRN defense (Chemical, biological, radiological and nuclear defense), підкреслюючи таким чином свою сумісність з арміями країн-партнерів.

Читайте також:
ССО відпрацювали абордаж і зачистку судна на американському “Гамільтоні”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна