Рік від арешту Тіхановського: білоруси намагаються протестувати й “давити таракана”

 

У річницю затримання в Білорусі опозиційного блогера і політика Сергія Тіхановського в країні подекуди відбулися акції протесту. Зокрема, вранці в суботу, 29 травня, на Партизанському проспекті Мінська пройшла хода з вимогами звільнити політичних в’язнів.

Про це повідомляє телеграм-канал “Белсат”.

“Марш вільних білорусів на Партизанському проспекті. У річницю затримання Сергія Тихановського мінчани організували мітинг солідарності”, – йдеться в підписі до 20-секундного відео. Воно показує десяток чи два людей із національними прапорами, які скандують “Живе Беларусь!”, “Свободу політв’язням!” тощо.

Дружина Сергія Тіхановського, опозиційна лідерка Світлана Тіхановьска оголосила, що 29 травня по всьому світу пройде глобальний пікет солідарності з Білоруссю, в якому візьмуть участь політики, жителі різних країн і діаспора.

“Весь рік весь світ підтримує білорусів у нашій боротьбі за їхні права та свободу. Сьогодні, 29 травня, в день затримання Сергія Тихоновського, люди в десятках країн та сотнях міст вирушать на глобальний пікет солідарності з Білоруссю. Велика акція також відбудеться у Вільнюсі о 18:00. Я обов’язково прийду туди – приїжджайте теж!” – закликала вона.

Паралельно в Білорусі триває акція “Білоруси, де ваші тапки?!” Люди виставляють на вулиці й фотографують капці в кольорах національного прапора (біло-червоно-білі), в яких на підошвах написано “Дави таракана!”

Перебуваючи за ґратами, Сергій Тихановський відповів на запитання журналістів: “Цей рік лише трохи пошкодив моє здоров’я. Я сиджу і живу, ніби в паралельній реальності… У СІЗО були всілякі провокації, в результаті яких мене багато разів поміщали в карцер. Були провокації, коли я не міг увійти в камеру після карцеру, оскільки співкамерники з незрозумілих причин відмовлялися бути там зі мною”.

На запитання, як він оцінює діяльність своєї дружини в році національного лідера, Тихановський відповідав, що у всьому підтримує Світлану.

“Якщо люди будуть наполегливі, то все буде недовго. Буду сидіти, поки дозволить народ, бо влада належить народові”, – сказав Тихановський, слова якого наводить “DW Беларусь“.

Білоруський опозиційний блогер Сергій Тіхановський був затриманий 29 травня 2020 року під час передвиборчої акції в Гродно. Він планував брати участь у президентських виборах 9 серпня. Після арешту Тіхановського свою кандидатуру на виборах висунула його дружина Світлана, ставши об’єднаним кандидатом від опозиції.
За висновком опозиції, вона набрала більше голосів і ймовірно здобула перемогу, однак влада грубо сфальсифікувала результати голосування і незаконно проголосила обраним президентом діючого лідера Олександра Лукашенка. Після цього в країні почалися масові акції протесту, однак їх придушили силовики, затримуючи тисячі мітингарів.
Легітимність режиму Лукашенка не визнана Євросоюзом, США, Україною та більшістю демократичних країн світу.
У травні 2021 року Захід та Україна почали вживати щодо Білорусі нові санкції за викрадення силовиками з літака Афіни-Вільнюс опозиційного журналіста Романа Протасевича. Зокрема, для білоруських літаків закрили авіапростір.

Читайте також:
“Угруповання Тіхановського-Статкевича”: у Білорусі сімох активістів засудили до 4-7 років колонії за участь у протестах проти Лукашенка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна