Макрон визнав роль Франції в геноциді в Руанді

 

Президент Франції Еммануель Макрон визнав роль Франції в геноциді в Руанді в 1994 році і сподівається на прощення.

Про це він заявив під час відвідування меморіального центру геноциду Гісозі в Кігалі, де поховано понад 250 тисяч жертв, пише Reuters.

“Тільки ті, хто пройшов через ту ніч, можливо, можуть пробачити”, — заявив він.

Перший за останні 11 років візит президента Франції в Руанду послідував за публікацією звіту французької спеціальної комісії, в якій говорилося, що Франція “залишалася сліпою”, і уряд несе “важку і величезну” відповідальність за те, що не побачив підготовку до геноциду.

Проте, в звіті вказується, що Франція не була співучасницею у вбивстві понад 800 тисяч тутсі і помірних хуту. Про це Макрон також згадав у своїй промові.

“Вбивці, які вистежували по болотах, пагорбах і церквах, не мали обличчя Франції. Франція не була співучасницею”, — сказав президент Франції.

Довідково: 
Геноцид в Руанді, який офіційно називається геноцидом проти тутсі, — масове вбивство руандійських тутсі місцевими хуту протягом 6 квітня — 18 липня 1994 року, здійснене за наказом уряду хуту.
Приводом для початку геноциду в Руанді стало падіння літака 6 квітня 1994 року, на якому перебували президент країни Жювеналь Хабіарімана і президент Бурунді Сипрієн Нтаріаміра. Загиблий президент Руанди належав до панівної етнічної групи хуту. Військові з числа хуту звинуватили в катастрофі меншість тутсі. Після цього в країні пройшли етнічні чистки.

За різними оцінками, було вбито від півмільйона до мільйона людей.

Читайте також:
Україна в Радбезі: 1994 року ООН була безсила в Руанді, 2014-го – в Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна