НКРЕКП заборонила імпорт електроенергії з Білорусі та РФ

 

Нацкомісія з енергетики та тарифів на засіданні в середу, 26 травня, ухвалила рішення про заборону на імпорт електроенергії з Білорусі та Російської Федерації до 1 жовтня 2021 року.

Про це інформує “Економічна правда” із посиланням на запис засідання НКРЕКП.

Голова НКРЕКП Валерій Тарасюк наголосив на тому, що регулятор не є політичним органом, а тому керується у своїх рішеннях виключно балансом інтересів держави, споживачів та ліцензіатів.

“Ми також думаємо про споживачів, і що, теоретично, припинення імпорту як ринкового механізму може призводити до зловживань і маніпуляцій на ринку. А з технічної точки зору разом із “Укренерго” і Міненергетики ми дійшли думки, що маємо спільно моніторити стан підготовки до осінньо-зимового періоду, стан накопичення вугілля. І, як бачимо на прикладі цієї зими, то імпорт був необхідний”, – прокоментував він рішення комісії.

Водночас  Тарасюк наголосив, що рішення НКРЕКП 26 травня не означає, що заборону не продовжать після 1 жовтня, проте на сьогодні регулятор готовий його ухвалити лише до початку осінньо-зимового періоду.

А потім разом із оператором та Міненерго здійснюватиметься спільний моніторинг.

Нагадаємо, 1 лютого 2021 року Україна почала імпортувати електроенергію з Російської Федерації.

Наприкінці лютого міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна має намір від’єднатися від електромереж Білорусі та Росії до кінця 2023 року.

Читайте також:
Зеленський ввів до складу РНБО міністра енергетики Галущенка

“Євросолідарність” вимагає від НКРЕКП зупинити імпорт електроенергії з РФ і Білорусі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна