В Івано-Франківську на День героїв відтворили події Грубешівської операції УПА і поляків. ФОТО

 

В Івано-Франківську День героїв відзначили реконструкцією бойових дій Грубешівської операції, яку спільно провели проти НКВС бійці УПА й польські повстанці.

Про це інформує місцеве видання “Типовий Франківськ”.

Історичну реконструкцію, яка відбулася в неділю, 23 травня, в міському парку культури і відпочинку імені Тараса Шевченка, підготували учасники Товариства пошуку жертв війни “Пам’ять” зі Львова, Коломиї, Вінниці та Івано-Франківська. Чимало з них є ветеранами російсько-української війни.

Реконструктори продемонстрували напад вояків Української повстанської армії та польської організації “Воля і незалежність” на пересильний пункт у місті Грубешів (Люблінське воєводство, Польща), куди щойно під охороною вояків Війська Польського прибув автомобіль з черговою партією цивільного українського населення, яке мали перевезти до Радянського Союзу.

Учасники реконструкції відтворили військові однострої військ НКВС, Війська Польського, польської міліції та одяг, що його використовували вояки УПА та бійці ВІН.

Реалістичності дійству надало використання у показових “боях” справжніх зразків зброї тих часів. Зокрема стрілецької – кулеметів ДП-27, MG-34, пістолетів-кулеметів ППШ-41, ППС-43, МР-40, гвинтівок та карабінів Мосіна та Маузера, й артилерійської – радянської протитанкової гармати калібру 45 мм.

Фото з сайту “Місто” mi100.info:

Грубешівська операція реконструкція 1 Грубешівська операція реконструкція 2 Грубешівська операція реконструкція 3 Грубешівська операція реконструкція 4 Грубешівська операція реконструкція 5 Грубешівська операція реконструкція 6 Грубешівська операція реконструкція 7 Грубешівська операція реконструкція 8 Грубешівська операція реконструкція 9 Грубешівська операція реконструкція 10 Грубешівська операція реконструкція 11 Грубешівська операція реконструкція 12 Грубешівська операція реконструкція 13 Грубешівська операція реконструкція 14 Грубешівська операція реконструкція 15
<
>

У виставі показали вантажний ЗіС-5 та один із перших радянських джипів ГАЗ-67, а також раритетний мотоцикл М-72.

“Особливе же захоплення у глядачів, а найбільше – у малечі – викликав гарно відтворений чинний макет бронеавтомобіля БА-10. Він довгий час не хотів заводитись (ну, зрештою, все, як в армії), стріляв із курсового кулемета і періодично “випльовував” із баштової гармати клуби диму та спалахи вогню, імітуючи гарматні постріли”, – йдеться в повідомленні.

За сюжетом дійства, вояки УПА й поляки здобули впевнену перемогу – встановили на пересильному пункті синьо-жовтий прапор і звільнили цивільних українців.

Однак у реальності це була лише тактична перемога. Вже за півтори години бою упівці відступили з Грубешова. Операція не змогла зупинити трагедії переселення українців.

Грубешівська операція – спільна акція вояків Української повстанської армії та польської повстанської організації “Воля і незалежність”, яка утворилась внаслідок реорганізації Армії крайової, проти військ НКВС СРСР, підрозділів Війська Польського та бійців польської громадської міліції.
Операція відбулася вночі 28 травня 1946 року у місті Грубешів (зараз – повітовий центр Люблінського воєводства Польщі). Однією з її цілей було зірвати процес переселення етнічних українців із території Польщі до УРСР.

Нагадаємо, 23 травня в Києві та інших містах України пройшли заходи з нагоди відзначення Дня героїв.

Читайте також:
До визнання воїнів УПА борцями за незалежність України позитивно ставляться 46% громадян, – соціологія

Реабілітовано останнього розстріляного в СРСР бійця УПА Івана Гончарука

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.