В Україні відзначають День героїв

 

У неділю, 23 травня, в Києві та інших містах України проходять заходи з нагоди відзначення Дня героїв.

Зранку 23 травня на Алеї Героїв Небесної Сотні відбулася панахида та покладання квітів біля меморіального знаку Героям Небесної сотні. Також на Михайлівській площі урочисто вшановують борців за Незалежність України. Відбудеться також панахида та покладання квітів до Стіни пам’яті.

У заходах беруть участь родини Героїв Небесної Сотні, родини полеглих учасників АТО й ООС, учасники цих бойових дій, учасники Революції Гідності, передає “Укрінформ“.

Організатори: громадська організація “Родини Небесної сотні”, Київський міський центр допомоги учасникам АТО, Всеукраїнська Громадська організація “Об’єднані війною. 90-й батальйон”, Національний музей Революції Гідності.

День Героїв – щорічне свято в Україні, встановлене на честь українських вояків — борців за волю України, передусім лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської доби, гайдамаків, опришків, січових стрільців, вояків Армії УНР, ОУН-УПА, а також героїв Небесної сотні та сучасної російсько-української війни. Це день пам’яті всіх українців, що присвятили своє життя боротьбі за свободу та незалежність України.
У 1941 році ІІ Великий збір Організації українських націоналістів постановив щороку святкувати День Героїв 23 травня. Свято було приурочене до скорботного дня 23 травня 1938 року, коли в Роттердамі було вбито першого голову ОУН Євгена Коновальця. Було також обумовлено, що саме у травні пішли з життя “кращі сини України XX століття”: Микола Міхновський, Симон Петлюра та Євген Коновалець.
До здобуття Україною незалежності свято святкувалося підпільно, з проголошенням незалежності у 1992 році почало набувати розголосу.
Після початку новітньої російської агресії в цей день вшановують також пам’ять про загиблих в ній захисників України.
Національно-патріотичні організації домагаються встановлення Дня Героїв офіційним державним святом.

Читайте також:
На сайті президента створили петицію щодо присвоєння звання Героя України Євгену Коновальцю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна