На Харківщині СБУ викрила схему контрабанди озброєння до РФ

 

Контррозвідники Служби безпеки України на Харківщині викрили і блокували протиправну діяльність міжрегіональної злочинної групи, учасники якої незаконно постачали великі партії товарів військового призначення до Російської Федерації.

Про це в понеділок, 24 травня, інформує пресцентр СБУ.

Співробітники спецслужби встановили, що до складу групи входили мешканці Харківської, Київської та Сумської областей. Зловмисники скуповували комплектуючі на вторинному ринку у приватних комерсантів і поза митним контролем автотранспортом вивозили їх до Російської Федерації.

Потім посередник перепродавав обладнання авіаційної, танкобудівної та радіоелектронної галузей оборонним підприємствам РФ.

У межах розпочатого слідчими СБУ кримінального провадження правоохоронці запобігли спробі незаконного переправлення учасниками групи до Росії партії військових товарів на загальну суму понад $100 тисяч.

Під час завершального етапу спецоперації були проведені 16 обшуків за місцями мешкання учасників злочинної групи та зберігання товарів військового призначення на території трьох областей.

Вилучено комплектуючі до військової техніки, штампи для підроблення технічної документації, печатки комерційних структур, бухгалтерські документи, чорнові записи, чеки, засоби зв’язку та інші докази протиправної діяльності.

Наразі слідчими органів безпеки вирішується питання щодо повідомлення учасникам групи про підозру за ч. 1 ст. 333 (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю) Кримінального кодексу України.

Також спецслужба перевіряє можливу причетність учасників злочинної групи до постачання українським оборонним підприємствам комплектуючих до військової техніки.

За однією з версій, обладнання ділки скуповували на території Росії та в Україні, а потім піддавали “косметичному ремонту” та забезпечували підробленою технічною документацією.

Читайте також:
СБУ викрила хакерів, що крали персональні дані через додатки для Instagram

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна