Британія відмовилася приймати рейси “Белавіа” і вимагає від своїх авіакомпаній оминати Білорусь

 

Міністр транспорту Великої Британії Грант Шеппс доручив Управлінню цивільної авіації  вимагати від авіакомпаній уникати повітряного простору Білорусі, “щоб гарантувати безпеку пасажирів”.

Про це міністр заявив у понеділок, 24 травня, повідомляє SkyNews.

“Після вчорашнього вимушеного перенаправлення літака Ryanair до Мінська я доручив національному регулятору вимагати від авіакомпаній уникати повітряного простору Білорусі, щоб забезпечити безпеку пасажирів. Я також призупинив дію дозволу “Белавії” на польоти” – заявив міністр.

Міністр закордонних справ Домінік Рааб заявив у парламенті, що примусова посадка літака була “шокуючим нападом на цивільну авіацію”.

“Велика Британія засуджує вчорашні дії білоруської влади, яка заарештувала журналіста Романа Протасевича шляхом підступу змусивши літак до посадки в Мінську. Лукашенко повинен бути притягнутий до відповідальності за свої дії” – йдеться у заяві глави МЗС.

За його словами, Британія закликає негайно звільнити Протасевича та інших політичних в’язнів, які утримуються в Білорусі.

“Британія працює з нашими союзниками щодо скоординованої реакції, включаючи подальші санкції. Велика Британія також закликає Раду ICAO терміново зібратися, щоб розглянути питання про порушення міжнародних правил режиму захисту цивільної авіації” – йдеться у заяві.

Як писала “Новинарня“, 23 травня білоруські силовики затримали ексредактора опозиційного телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича, який перебував на борту літака ірландської авіакомпанії Ryanair, що здійснював рейс із грецьких Афін до литовського Вільнюса.
Для цього Білорусь підняла в повітря військовий винищувач і змусила літак здійснити посадку у Мінську, хоча лайнер був ближче до Вільнюса. Усіх пасажирів змусили вийти й кілька годин обшукували та не пускали назад у літак. Зрештою повітряному судну дозволили вилетіти в аеропорт призначення.
Крім Протасевича, на борт не повернулася його дівчина Софія Сапега, яка разом із ним літала на відпочинок у Грецію. За даними Європейського гуманітарного університету (розташованого у столиці Литви Вільнюсі), де вона навчається, Софія – громадянка Росії. Імовірно, її також затримали білоруські силовики.
Імовірно, повідомлення про мінування літака, на підставі якого лайнер посадили в Мінську, інспірувало КДБ Білорусі у співпраці з російськими спецслужбами.
Примусова посадка іноземного літака в Білорусі викликала різке засудження у США, Євросоюзі та в МЗС України. Польща і Литва назвали її “актом державного тероризму”.

Читайте також:
“Піратство, спонсороване державою”: очільник Ryanair назвав примусову посадку літака в Мінську “викраденням”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна