Два роки Зеленського в соціології: він і зараз виграв би вибори, але кращим вважають Кучму. РЕЙТИНГ

 

Серед усіх президентів незалежної України виборці вважають найкращим Леоніда Кучму – таку думку поділяють 23%. При цьому 18% відповіли, що найкращим президентом є Володимир Зеленський, 14% – Петро Порошенко, 13% – Віктор Янукович, 12% – Леонід Кравчук, 7% – Віктор Ющенко.

Такими є результати соціологічного опитування, яке 16-18 травня провела група “Рейтинг”. Дані було оприлюднено в день другої річниці від вступу на посаду Зеленського та в день його великої пресконференції.

Ще 9% респондентів відповіли, що жоден із президентів не був найкращим, 5% – не змогли дати відповідь.

За висновками цього ж соцдослідження, серед політиків, які обіймали посаду президента України, найвищий рівень довіри – до Зеленського, але баланс все одно негативний:

  • Зеленському довіряють – 46%, не довіряють – 51%;
  • Кучмі довіряють 36%, не довіряють – 58%;
  • Кравчуку довіряють 36%, не довіряють – 53%;
  • Ющенку довіряють 29%, не довіряють – 66%;
  • Порошенку довіряють – 24%, не довіряють – 75%;
  • Януковичу довіряють 15%, не довіряють – 82%.

Президентські рейтинги

Якби найближчим часом відбулися вибори президента, перемогу здобув би чинний глава держава.

За Володимира Зеленського готові віддати свій голос 30,2% (серед тих, хто голосуватиме та визначився з вибором).

При цьому видно, що у 2021 році, з лютого-березня, рейтинг Зеленського знову зростає – після суттєвого зниження 2020 року.

12,8% підтримали б п’ятого президента, лідера “Європейської солідарності” Петра Порошенка, 11,9% – одного з лідерів проросійської партії Юрія Бойка, 11,1% – експрем’єрку, лідерку ВО “Батьківщина” Юлію Тимошенко, 7,6% – Ігоря Смешка (партія “Сила і честь”), 5,1% – екснардепа Євгена Мураєва (партія “Наші”, канал “Наш”).

Підтримка інших кандидатів нижча за 5%.

У другому турі Зеленський виграє в усіх конкурентів: у Порошенка – 68:32, у Тимошенко – 62:38, у Бойка – 69:31 (у відсотках, серед тих хто має намір голосувати та визначився з вибором).

Партійні рейтинги

Парламентський рейтинг очолює президентська партія “Слуга народу”, яку готові підтримати 24,8% серед тих, хто буде голосувати та визначився із вибором.

За партію Порошенка “Європейська солідарність” готові голосувати 13,5%, за “Опозиційну платформу – За життя” Віктора Медведчука – 13,2%, ВО “Батьківщина” – 11,8%, партію “Сила і честь” Смешка – 5,0%.

Також близькі до 5-відсоткового бар’єру в рамках похибки Радикальна партія Ляшка – 4,1%, “УДАР Віталія Кличка” – 4,0%, партія Мураєва “Наші” – 4,0%, “Українська стратегія Гройсмана” – 3,8%, ВО “Свобода” – 3,7%.

Парламентська партія “Голос” має рейтинг 3,3%, Партія Шарія – 3,1%.

Рейтинг інших політичних сил – менший за 2%.

Як видно з графіка в розрізі місяців, із лютого-березня зростає рейтинг владної партії “Слуга народу”. Найбільше знизилася підтримка “ОПЗЖ”.

 

Оцінка двох років Зе

42% українців оцінюють другий рік правління президента Зеленського “незадовільно” або “жахливо”, 34% – “задовільно”, чверть опитаних  – “відмінно” або “добре”.

Відносно краще оцінюють другий рік каденції чинного глави держави мешканці Заходу та Центру, молодь, виборці Зеленського.

Лише чверть населення оцінює напрям руху країни як правильний, дві третини – як неправильний, ще 9% не змогли відповісти. (Для порівняння: в перші місяці президентства Зеленського більшість українців уперше з часів Ющенка оцінювали напрям руху України як правильний).

Більш позитивно зараз оцінюють ситуацію молоді респонденти та прихильники партій “Слуга народу” і “Голос”.

За результатами опитування, відносно кращі оцінки отримали програми “Держава в смартфоні”, “Велике будівництво”, звільнення полонених і заручників, зміцнення обороноздатності, міжнародна політика та об’єднання країни.

Середні оцінки отримали боротьба з коронавірусом, реформування освіти, оновлення кадрів в органах влади, припинення вогню на Донбасі та соціальний захист населення.

Найгірше опитані оцінили реформування медицини, економічний розвиток, земельну реформу, зменшення впливу олігархів на політику та боротьбу із корупцією.

Соціологічна група “Рейтинг” проводила це соцопитування 16-18 травня 2021 року. Вибіркова сукупність: 2500 респондентів. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення, серед населення України віком від 18 років і старших в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Метод опитування: CATI (computer-assisted telephone interviews – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера). На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,0%. 

Читайте також:
Соціологи визначили, які частки електорату втратили Порошенко і Зеленський


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.